2024. április 26., péntek
DUNA-PANNON MIKRORÉGIÓ

A turizmusról és a kultúráról

Ismét Zomborban találkoztak a vajdasági Zombor és Apatin, a magyarországi Baja és Mohács, valamint a horvátországi Eszék és Pélmonostor, a Duna-Pannon Mikrorégió alapítóinak képviselői, akikhez ez alkalommal már csatlakozott a magyarországi Pécs és a horvátországi Valpovo delegációja. A térség gazdaságának föllendítése céljából létrehozott önkormányzati szerveződés tegnapi tanácskozását az idegenforgalomban és a városok kulturális életében rejlő lehetőségek közös kihasználásának szentelte.

Pribilla Attila és Csíkos János (Fotó: Fekete J. József)

Pribilla Attila és Csíkos János (Fotó: Fekete J. József)

Az összejövetelen konkrét témákról tárgyaltak. Ezek egyike, hogy a mikrorégióhoz csatlakozott önkormányzatok egyesítik idegenforgalmi kínálatukat, egyenként ugyanis nem kellően attraktívak az idegenforgalmi célcsoportok számára, együtt viszont vonzó programokkal rukkolhatnak elő a három ország idegenforgalmi térképén.

Csíkos János tartományi sportsegédtitkár egyike a mikrorégió körül kezdettől bábáskodóknak. A tegnapi összejövetelen arról kérdeztük, meddig jutottak idén januártól, a három országot egybefűző megállapodás aláírásától.

– Most már csoportokban működünk, hiszen különválasztottuk a kultúrát és a turizmust, az infrastrukturális beruházásokat és a gazdaságfejlesztést. Ma lényeges dolgokról beszéltünk, ugyanis a Felső-Duna mente és a Kopács-rét lényegében egy terület, csak éppen három ország között oszlik meg. Egybe kell kapcsolnunk, és úgy kínálnunk a turistáknak azt a potenciált, amit ez a régió eleve magában hordoz. Ide tartozik az idegenforgalom, a vízi és kerékpáros turizmus, a falusi turizmus és a gasztronómia, a sport. A hétvégén zajlott az Eszék–Apatin félmaraton, a Baja–Zombor ultramaraton már hagyománnyal rendelkezik, így természetes, hogy fölmerült egy Eszék–Baja–Zombor körmaraton ötlete is, amelyet kerékpáros változatban is meg lehet valósítani. Tavasszal kiírják a határon átívelő IPA-pályázatokat, de a Duna Stratégián belül más források is vannak, ezért fontos ez a zombori találkozó, hogy a kiírásukkor már kész projektumok álljanak rendelkezésünkre – fogalmazott Csíkos János.

– Az eltervezettek érdekében egy közös honlapot indítunk, amely összesíti a régió idegenforgalmi, gasztronómiai és rekreációs kínálatát, ami magyar, szerb, horvát, német és angol nyelven lesz elérhető. A honlapot Zombor helyi önkormányzata működteti, megállapodtunk ugyanis, hogy amit lehet, ott valósítjuk meg, ahol a legolcsóbb. Tekintve, hogy Szerbia nem uniós tagország, nálunk a honlap kialakítása és működtetése fele annyiba kerül, mint az unióban – nyilatkozta lapunknak Pribilla Attila zombori segédpolgármester, a projektum itteni koordinátora. – A honlapon különféle fórumok révén a turisták megoszthatják helyi tapasztalataikat, a népszerű linkek pedig elvezetik őket az illetékes minisztériumokhoz, de a kézművesműhelyekhez is. A másik konkrét cél, hogy január végéig minden alapító és társult önkormányzat eljuttassa Zomborba a számára két legfontosabb projekttervezetet a témakörben, hogy azokat egyeztethessük és előkészíthessük a pályázatokra. A minél gazdagabb kínálat megfogalmazása érdekében meghívtuk a mostani összejövetelre a vendéglátósokat, a kisiparosokat, kézműveseket, az etnolétesítmények működtetőit, a turizmusért felelős szervezeteket – hallottuk Pribillától.