2024. április 26., péntek

Megjelent az online Szó-Beszéd

Virtuális világba lépett a kishegyesiek helyi lapja

A héten megjelent a kishegyesi helyi lap, a Szó-Beszéd online változata. A havonta-kéthavonta megjelenő újság életében ez nagy előrelépés, hiszen így mindig aktuális és naprakész tud lenni.

Novák Attila, a Szó-Beszéd főszerkesztője (Lakatos János felvétele)

Novák Attila, a Szó-Beszéd főszerkesztője (Lakatos János felvétele)

Novák Attila, a Szó-Beszéd főszerkesztője az online megjelenés kapcsán arról számolt be a médiának, hogy a lapot 1995-ben alapította a helyi közösség. Az alapításban Sipos Béla akkori tanácselnök játszott főszerepet. A kétezres évek elején Rácz József tévés újságíró alapította meg a lap új szerkesztőségét, amely valamilyen formában ma is létezik. A Szó-Beszéd 2012-ben kisebb hullámvölgybe került, és egy ideig nem tudott megjelenni, mondta el Novák, aki ezt az időszakot követően vette át a lap vezetését. A szerkesztőség ekkor fiatalításon esett át, de a régi szerkesztők közül is többen maradtak. 2013-ban a Szó-Beszéd Polgárok Egyesülete vette át a lap alapítói szerepkörét, és hivatalosan is bejegyezték az újságot. A lap elsősorban közérdekű információkkal, a helyi közösség, az önkormányzat, a civil szervezetek, a művelődés és az iskola munkájával foglalkozik.

– Elég sok nehézséggel nézünk szembe, mivel az újságíróink önkéntesek, senki sem kap pénzt a munkájáért. Nekünk is szembe kell néznünk az elvándorlással, szerkesztőségünk egyes tagjai is külföldön vannak. Próbáltunk új embereket bevonni, de egyre érdektelenebbek az itthon maradók. Előfordult, hogy egyik megjelenéstől a másikig gondolkoztunk, és nem tudtuk, hogy mikor tudjuk kiadni a következő számot. Sokszor hosszabb ideig nem jelentünk meg, így a hírek gyakran aktualitásukat vesztették. Mindezeket figyelembe véve úgy éreztük a szerkesztőséggel, hogy itt az ideje az online verziónak. Ezzel is meg tudjuk tartani a Szó-Beszéd folytonosságát, és haladunk a korral. A nyomtatott újság nem fog megszűnni, csak csökkentet lapszámmal fog megjelenni. Nagyobb hangsúlyt kap az online verzió, mert itt naprakészek tudunk lenni, és könnyebb megszervezni a munkát, hiszen mindenki otthonról tud dolgozni. A munka továbbra is önkéntes alapon fog működni, és sikerült új embereket is bevonnunk. Úgy gondolom, hogy nemcsak a lap folytonosságát őrizzük meg ily módon, hanem egy új színfoltja is leszünk a kishegyesi közösségnek – mondta el Novák, majd arról is szólt, hogy ezentúl a hírek szinte azonnal felkerülnek az online újságba. Az állandóan frissülő címlapról különböző tematikákat feldolgozó rovatokba lehet továbblépni, valamint külön galériák is lesznek egy-egy érdekes téma kapcsán. A főszerkesztő kiemelte, hogy az online Szó-Beszéd létrejöttében nagy szerepe volt Szabó Árpádnak, a lap jelenleg Budapesten élő szerkesztőjének.

– Szabónak a munkájából kifolyólag nagy tapasztalata van online felületek létrehozásában. Az új logót Vass Szabolcs helyi képzőművész tervezte meg, és Laczkovics Annamária is nagyon sokat segített a munkában. Természetesen a teljes szerkesztőség az ötlet mögé állt, így gördülékenyen, mindössze egy hónap alatt létre tudtuk hozni az online változatot – számolt be a főszerkesztő.

Az online Szó-Beszéd a www.szobeszed-online.rs honlapon található meg.