2024. április 26., péntek

Pokolgépes merénylet a kabuli spanyol nagykövetség közelében

Tálib lázadók gépkocsiba rejtett pokolgéppel támadást hajtottak végre pénteken a kabuli spanyol nagykövetség közelében lévő egyik vendégház ellen. A támadást követően tűzharc bontakozott ki, amely a helyi források szerint még zajlik az afgán főváros Serpur nevű kerületében. Legalább ketten meghaltak és hatan megsebesültek - közölték a helyi források.

Zabibulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője Twitter-oldalán közölte, hogy "öngyilkos merénylők törtek be a külföldi megszállók egyik vendégházába". Nemzetközi biztonsági tanácsadók úgy tudják, hogy a megtámadott épület a spanyol nagykövetség egyik vendégháza lehet a Serpur kerületben, ahol számos külföldi követség és kormányzati épület is van.
Legalább három lázadó hajtotta végre a támadást - közölte egy rendőrségi illetékes.
Az Emergency olasz humanitárius szervezet korábban közölte, hogy a támadás után hét embert szállítottak az általa üzemeltetett kórházba, ami közel 700 méterre van a spanyol követségtől.
A mostani pokolgépes merénylet véget vetett több hónapnyi viszonylagos nyugalomnak az afgán fővárosban, és nem sokkal azután történt, hogy Asraf Gáni afgán elnök visszatért egy Iszlámábádban rendezett regionális békekonferenciáról, amelynek célja a korábban zátonyra futott béketárgyalások újjáélesztése volt a tálib szélsőségesekkel.
Az utóbbi hónapokban többször is súlyos kudarcot vallottak az afgán biztonsági erők. Szeptemberben a tálib lázadók napokra elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz városát, e héten pedig megtámadták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt. Rahmatullah Nabil, az afganisztáni hírszerzés, a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság elnöke csütörtökön lemondott tisztségéről emiatt.