2024. április 26., péntek

Tízéves a Rotary Club Szeged

Vajdaság fontos partnere a klubnak

Tízéves a Rotary Club Szeged-Tisza, amely elsősorban karitatív, szociális és kulturális tevékenységéről ismert. Jótékonysági rendezvényeik, tehetséggondozó, oktatás- és iskolafejlesztési programjaik nemcsak a régióban érvényesülnek, hanem a határon is átnyúlnak.

Nagy Gábor Dániel soros elnök szerint a humanitárius és jótékony célokért küzdő klub tevékenységéből nem maradhatnak ki a krízishelyzetbe került anyák, a hátrányos térségekben élők, az idősek és a fiatalok, sőt, a határon túli magyarok sem. A rotarysok minden évben visznek adományt a vajdasági iskolákba több ezer magyar nyelvű kötet formájában, illetve minden alkalommal laptopot és projektort is átadnak, hogy ne csak az adott oktatási intézmény könyvtárát, hanem informatikai eszköztárát is bővítsék.

Vajdaság fontos partnere a klubnak: a szegedi rotarysok részt vettek már az árvízkár enyhítésében, az országos klubbal közösen a tordai tornádó károsultjainak megsegítésében és Jamena település újjáépítésében is. Ők koordinálják a Rotary Regattát, amelyhez jótékonysági céllal évente 20-25 hajó csatlakozik. A vajdasági szervezetekkel nagyon erős kapcsolatot ápolnak, ami egyedi arculata a klubnak, hiszen nemcsak magyarok lakta településeken segítenek, hanem szerb városokban is jelen vannak.

A Rotary Club Szeged-Tisza soros elnöke büszke arra, hogy önálló rendezvényeiken, akcióikon túl a többi rotary klubbal is szoros az együttműködésük. Ennek egyik színtere az a nemzetközi diákcsereprogram, amelynek révén szinte a világ minden tájáról küldenek és fogadnak fiatalokat. A klub a minap ünnepelte születésnapját, a kerek évforduló alkalmából a városháza dísztermében köszöntötték az új tagokat és elismerő oklevelet adtak át az arra érdemesnek talált köztiszteletben álló szegedi polgároknak. Idén Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitány és Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke vehette át a Bánvölgyi László tervezte díjat.