2024. április 26., péntek

B92: Fontos politikai üzenete van Gašić menesztésének

Fontos politikai üzenete van Bratislav Gašić védelmi miniszter menesztésének, vélekedett a B92 médiaház. Mint megjegyzik, Aleksandar Vučićszerb kormányfő ezzel döntéssel azt üzeni a hatalom tisztségviselőinek, hogy minden újságíróval tisztelettel kell bánni.

Bátorítónak nevezik, hogy a kezdeményezés a hatalom éléről érkezett, amely szerintük azt jelenti, hogy az állam már nem csak deklaratív elkötelezettséget vállal az újságírók jogaiért, hanem készen áll a cselekvésre is. Úgy vélik, minden szexista nyilatkozattól való tartózkodás kifejezetten fontos Szerbiában, ahol csak az idén már 34 nőt gyilkoltak meg, és ahol a nők elleni erőszak mindennapi jelenség. Hozzáteszik, az újságírókat meg kell védeni mindennemű nyomásgyakorlástól, valamint a társadalomnak és az államnak nyíltan ki kell fejtenie, mit gondol a diszkrimináció bármilyen formájáról.

Aleksandar Vučić hétfőn nyomatékosította azt, hogy Gašić többé nem lehet védelmi miniszter, miután az botrányos kijelentést tett a B92 újságírónőjének, Zlatija Labovićnak.