2024. április 26., péntek

„Cselekedjen lelkiismerete és a törvény szerint”

Aleksandar Vučić: Nem félek a médiahadjáratoktól

Aleksandar Vučić kormányfő ma egyeztetett Nebojša Stefanović belügyminiszterrel a Kurir körül kialakult botrány és az ahhoz kötődő feljelentések kapcsán. Korábban a belügyi tárcavezető azt nyilatkozta, hogy a Belügyminisztérium meg fogja találni a módját annak, hogy visszavonják a Kurir napilap vezetői ellen tett bűnvádi feljelentéseket, mert nem szeretnék, ha bármilyen kontextusban is felmerülne az, hogy a hatalom befolyásolni akarja a médiumokat.

Mint ismeretes, a Kurir azt állította, hogy Vučić több személlyel együtt nyomásgyakorlásban, zsarolásban vett részt annak érdekében, hogy a napilap volt igazgatója ellen koholt vádakat hozzanak fel. A Kurir egyik hétvégi számában Aleksandar Kornic, a lap volt igazgatója arról nyilatkozott, miként fizették le őt Dragan J. Vučićević, az Informer napilap fő- és felelős szerkesztője, Damir Dragić, az Informer igazgatója, Andrej Vučić, a kormányfő fivére, illetve maga Aleksandar Vučić, hogy Aleksandar Rodić, az Adria-Media Group, illetve az annak keretében működő Kurir napilap tulajdonosa, valamint édesapja, a Kurir korábbi tulajdonosa, Raja Rodić ellen nyilatkozzon. Erre az újságcikkre reagált a kormányfő, poligráf-vizsgálatnak vetette alá magát, hogy elmondja, ő nem is ismeri Aleksandar Kornicot, és soha nem találkozott vele, illetve nem kínált neki pénzt, sem pártfunkciót. A belügyminiszter közlése szerint Vučić sikerrel vette a hazugságvizsgálatot. A hamis vádak miatt feljelentést tettek.

Ma a kormányfő azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a Stefanovićtyal folytatott eszmecsere során közölte a miniszterrel: cselekedjen lelkiismerete és a törvény szerint a feljelentések visszavonása ügyében. Azt mondta, nem fél az ellene folytatott médiahadjáratoktól. Sokszor hallgatott, amikor szólhatott volna a kemény szavak miatt, ezúttal pedig úgy döntött, hogy a rendőrségen bizonyítja igazát. Megjegyezte, csak a becsületes emberek mennek poligráf-vizsgálatra.

Vučić közölte, nem kíván az ügyészség munkájába avatkozni, s egyet ért azzal, hogy nem szabad látszatát kelteni: a hatalom le akar számolni valamelyik médiummal. Szerinte az ő tisztségében minél több ellensége van valakinek, annál sikeresebbnek tekinthető a munkájában. Azt mondta, büszke a kormány munkájára és a sikerekre, 2016 pedig az idei évnél is jobb lesz.