2024. április 26., péntek

Hamarosan elkészül az új oktatásfejlesztési stratégia

Perpauer Attila: Most a közoktatási konzultatív testületeken a sor, hogy javaslataikkal kiegészítsék a tervezetet

Elkészült a Magyar Nemzeti Tanács új oktatásfejlesztési stratégiájának a tervezete. A dokumentumot a jövő hét folyamán terjesztik az MNT idén júniusban megalakult közoktatási konzultatív testülete elé, amelytől értékelést, kiegészítést és új ötleteket vár a javaslattevő. A közoktatási konzultatív testület megalakításakor az illetékesek elmondták, a testületnek egyszerre kell megtalálnia a magyar gyermekeket és segítenie a pedagógusokat – mind saját szakmai portfóliójuk, mind pedig a magyar szellemiségű oktatás fejlesztésében –, mert csakis ez lehet a nemzeti közösség megmaradásának és az itthoni továbbtanulásnak, majd az egészséges társadalmi integrációnak az alapja. Az oktatásfejlesztési stratégia tervezetének kidolgozásáról és a várható újításokról Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke nyilatkozott lapunknak.

Mikor és ki kezdte el kidolgozni az oktatásfejlesztési stratégia tervezetét?

– Teljesen új oktatásfejlesztési stratégia íródik, beemelve azokat az elemeket, amelyeket az előző stratégiából megvalósított az MNT, és amelyeket különösen fontos stratégiai célként jelöltünk meg. A dokumentum struktúrája teljesen más lesz, mint az előzőé. A közoktatási konzultatív testületektől azt várjuk, hogy javaslataikkal egészítsék ki a tervezetet. A tervezeten nagyjából két hónapig dolgoztunk. A munkában az elnök úr, mgr. Hajnal Jenő, valamint Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, Petkovics Márta, Erdély Lenke, Vicsek Annamária, Kecskés Endre, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és az MNT több munkatársa vett részt.

Mire kívánják helyezni a hangsúlyt az új stratégiában?

– Szeretnénk feltérképezni a vajdasági magyarság helyzetét, természetesen a népesség, az elvándorlás és az egyéb, demográfiai tendenciák szempontjából. Ezt követően először a bölcsődei, majd a magyar általános és középiskolai hálózattal kívánunk foglalkozni. Terveink szerint a stratégiában közművelődési intézményeink oktatási jellege, tevékenysége is megjelenne. Egyik fő stratégiai célunk az itthon tanulás, illetve annak segítése az MNT részéről. A szerb nyelvű oktatás témája is sarkalatos eleme lenne a dokumentumnak, hiszen a szerb nyelv elsajátítása lényegbeli. Ezt máshol is felismerték, ezért hangsúlyozzák a Máért zárónyilatkozatában is a szerb nyelv elsajátításának fontosságát a vajdasági magyarság vonatkozásában. A szakiskolákkal, valamint a szakkollégiumi rendszerrel is foglalkozni tervezünk. Utóbbival kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy ez a téma teljesen újként jelenik meg a készülő oktatásfejlesztési stratégiában. A beiskoláztatási programmal bezárul a kör, hiszen a nemzeti tanács az óvodától egészen az egyetemi képzésig jelen van.

Mi a véleménye az előző, még mindig hatályban lévő oktatásfejlesztési stratégiáról?

– A hiányosságokról nem szeretnék beszélni, hiszen egészen más volt az akkori helyzet az MNT-ben, más politikai és gazdasági körülmények uralkodtak, mint amilyenek most. Mindenféleképpen fontosnak tartjuk a folytonosságot, hiszen így tudunk építkezni, és fejleszteni közösségünket.

Mikor készül el a dokumentum?

– A konzultatív testületeket a jövő héten kívánjuk összehívni, azt követően pedig a javaslatokat az Oktatási Bizottság ülésén vitatjuk meg, illetve építjük be a stratégia tervezetébe. Rendkívül fontosnak tartjuk a konzultatív testületek véleményét, hiszen az a cél, hogy megmozgassuk a közösséget, és mindenki hozzátehessen a stratégiához. Ezért hozott létre az MNT elnöke régióként konzultatív testületeket, hiszen minden régiót más jellemez.