2024. április 26., péntek

Hitler alkotása a német könyvesboltokban

A Mein Kampf politikai kiáltványt négyezer példányban nyomtatják ki

A második világháború vége óta először jelenhet és jelenik meg – a bejelentések szerint 2016. január 15-én – ismét a Mein Kampf, Adolf Hitler politikai kiáltványa. A német kiadásban megjelenő kötetet tudósok kritikai jegyzeteivel egészítik ki. A kiadó célja bizonyítani a Hitler által népszerűsített állítások és propaganda hamisságát, illetve megalapozatlanságát, és így leleplezni a diktátor valós céljait.

A nemes cél ellenére egyesek attól tartanak, hogy a kiáltvány újranyomása feltüzelheti a neonáci érzelmeket, ezért a müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) csak négyezer példányban nyomtatja ki a 3500 jegyzettel ellátott kötetet. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching, elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „várhatóan eloszlatja a könyvet övező mítoszt”.

A könyv kiadását zsidó érdekképviseleti csoportok is bírálták, szerintük nem lenne szabad újra publikálni náci munkákat.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutását megelőzően. A náci Németország bukását követően a szövetségesek a könyv kéziratát átadták Bajorországnak. A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban hetven év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget.