2024. április 26., péntek

December 14., a nagy elvárások napja

Federica Mogherini megerősítette, hogy két hét múlva megnyílnak az első tárgyalási fejezetek

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának Belgrádban zajló konferenciájával párhuzamosan Aleksandar Vučić szerb kormányfő és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője között megtartott bilaterális egyeztetésen ismét megerősítették, hogy december 14-én Brüsszelben megnyílnak az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei. Ezek a 32-es (pénzügyi felügyelet) és a 35-ös (Koszovó-ügyi) lesznek.

Mogherini elmondása szerint ezt követően még az eddigieknél is jobbá válik az EU és a Szerbia közötti együttműködés. Ami a 35-ös fejezetet illeti, a főképviselő reményét fejezte ki, hogy Belgrád a továbbiakban is a korábban jellemző igyekezettel áll hozzá a Prištinával folytatott párbeszédhez és alkalmazza a korábbi megállapodásokat.

Szerbia hiszi, hogy az EU-ban a helye, így a szerb államvezetés képviselői nagy reményekkel, illetve elvárásokkal utaznak majd december 14-én Brüsszelbe, emelte ki Vučić a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón. Mint azt megjegyezte, Szerbia szeretné kieszközölni, hogy nagyobb mozgásszabadsága legyen Koszovó területén, például az Air Serbia gépei a prištinai repülőtéren is leszállhassanak.

Azt szeretnénk, ha gépeink a prištinai repülőtéren is leszállhatnának, ha ott is fogadhatnánk utasokat. Az is terveink között szerepel, hogy a tárgyalások során kieszközöljük, az adminisztratív határvonalon a mostaninál gyorsabban haladhassanak át a gépjárművek. Ez a gazdaság, azaz a szállítmányozás szempontjából fontos. Szeretnénk, ha előrelépés történne a Prištinával folytatott párbeszéd során, hiszen számtalan probléma vár még megoldásra. Ezek a problémák nem csak a Koszovóban élő szerbek mindennapjait befolyásolják hátrányosan, hanem az albán nemzetiségű polgárokét is. A Belgrád és Priština közötti párbeszéd az egész régió stabilitásának a szempontjából fontos – fogalmazott Vučić.

A miniszterelnök a találkozó során a várható gazdasági növekedésről is szót ejtett. A növekedés szavai szerint folyamatos és dinamikus lesz. 2016-ban két százalékos növekedésre számít, 2017-ben pedig három százalékosra. Vučić szerint két év múlva Szerbia belép azon országok közé, amelyek az EU-ban is tekintélynek, illetve elismerésnek örvendenek.

Ami a jogharmonizációt illeti, az ország ettől a folyamattól sem tart, hiszen tudja, hogy ebből csakis haszna származhat Szerbiának, húzta alá a miniszterelnök, aki nem mulasztotta el ismét leszögezni, hogy Szerbia soha nem kívánja titkolni esetleges nemtetszését, így mindig őszintén hangot fog adni véleményének.