2024. április 26., péntek

Obama nem zárja ki, hogy terrorcselekmény volt a San Bernardino-i fegyveres támadás

Barack Obama csütörtökön nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a San Bernardino-i fegyveres támadás terrorcselekmény volt, de hozzáfűzte, hogy ezt a hatóságok még nem tudják biztosan.

"Lehetséges, hogy (ez a cselekmény) terrorista természetű volt. De mi ezt nem tudjuk (biztosan). Az is lehet, hogy munkahelyi konfliktussal állhat összefüggésben" - mondta az amerikai elnök. Jelezte, hogy a szövetségi nyomozóiroda (FBI) az igazságügyi szervekkel karöltve a végére fog járni az ügynek.
A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók - szemtanúk és rendőrségi feltételezés szerint hárman - szerdán a dél-kaliforniai San Bernardinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek. A rendőrök üldözés után tűzharcban végeztek a támadás két gyanúsítottjával, egy férfival és egy nővel. A hatóságok szerint feltehetően házasok vagy jegyesek voltak.
Az elnök elmondta: ezzel kapcsolatban csak annyit lehet tudni, hogy mindketten fel voltak fegyverkezve, s hogy vélhetően további fegyverekhez is hozzáférésük volt saját lakhelyükön. Az viszont rejtély, hogy miért gyűjtöttek fegyvereket - tette hozzá.
Obama aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a sok embert érintő lövöldözések. Felhívta a figyelmet a társadalom felelősségére is, amennyiben - mint fogalmazott - nem szabadna csupán a "szakmai" szervekre (a biztonsági és hírszerző szolgálatokra, illetve a rendőrségre) hagyni az effajta jelenségek elleni küzdelmet. Az egész társadalomnak el kellene gondolkodnia azon - mondta -, miként lehetne megnehezíteni a gonosztettekre készülők dolgát. Ehelyett ma a társadalomban az a szemlélet alakult ki, hogy semmit sem lehet tenni a fegyveres erőszak megfékezése érdekében - mondta Obama, aki ismételten panaszolta, hogy az amerikaiak túlságosan könnyen jutnak lőfegyverekhez.
A San Bernardino-i fegyveres támadás áldozatai iránti kegyeletből a Fehér Házon lengő amerikai zászlót hétfőig félárbocra eresztik.