2024. április 26., péntek

A Politico szerint Orbán a legmeghatározóbb európai politikus

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása szerdán listát közölt a jelenlegi Európát legnagyobb mértékben alakító személyekről, és a rangsor első helyére Orbán Viktor kormányfőt tette. A Politico.eu alcímében a magyar miniszterelnökre „konzervatív felforgatóként” hivatkoztak. Az írás szerint a magyar kormányfőt lehet szeretni vagy utálni, de mindenképp figyelmet kell neki szentelni. „A közömbösség nincs a lehetőségek között” – írta a lap a cikkben, amelyben bemutatta Orbán Viktor életének fontosabb állomásait, és több ponton bírálta politikájának egyes elemeit.

Orbán Viktor a sajtó képviselőivel beszél az EU-török csúcstalálkozón (Fotó: Beta/AP)

Orbán Viktor a sajtó képviselőivel beszél az EU-török csúcstalálkozón (Fotó: Beta/AP)

Az orbáni politika új normává vált Európában, és bizonyos ismérvei megtalálhatók a francia szélsőjobboldali Nemzeti Frontnál, a spanyol baloldali Podemosnál, az új lengyel nemzeti-konzervatív vezetésnél, Matteo Renzi baloldali olasz miniszterelnöknél, valamint a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Pártnál is – vélte a Politico.eu.

Orbán Viktor ebben a tekintetben úttörőnek számít: politikájának központi eleme a nemzeti szuverenitás kompromisszumok nélküli védelme és az európai intézmények iránti bizalmatlanság. A hírportál szerint a magyar miniszterelnök populista gazdaságpolitikát folytat, az erős állami szerepvállalást pártolja a gazdaság területén.

A Politico az „orbánizmust” az Európa peremén gyökeret verő más „izmusokhoz”, a „putyinizmushoz” és az „erdoganizmushoz” hasonlítja.