2024. április 26., péntek

„Szerbia édesanyja Oroszország”

Szerbia kész bizonyítani a világnak, hogy soha nem vezetne be megszorításokat Oroszországgal szemben

Tomislav Nikolić köztársasági elnök arról biztosította Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Szerbia soha nem foganatosít szankciókat Oroszországgal szemben, hiszen „Oroszország az Szerbiának, ami az embernek az édesanyja”.

Nikolić sok sikert és eredményes tárgyalásokat kívánt Lavrovnak, aki szintén az EBESZ Miniszteri Tanácsának konferenciáján vesz részt Belgrádban. A szerb államfő reményei szerint az orosz politikusnak lehetősége lesz „olyanokkal beszélgetni, akikkel egyébként csak ritkán beszélget, mivel az ilyesminek nem lehet jó vége”.

Lavrov hasonló szellemben nyilatkozott és Oroszország támogatásáról biztosította Szerbiát. Mint azt hozzátette, országa minden területen kész elmélyíteni együttműködését Szerbiával.

Reagálva erre a kijelentésre Nikolić háláját fejezte ki és arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy Szerbia már csak azért is elmélyítené kapcsolatait Oroszországgal, hogy bizonyítsa a világnak: soha nem jutna eszébe szankciókat bevezetni az országgal szemben.

– Szeretnénk bizonyítani barátainknak az Európai Unióban, hogy az uniós tagság még nem jelenti azt, hogy Oroszország ellen kell lenni. Barátságban lenni Oroszországgal szintén nem azt jelenti, hogy az ember az EU ellen van. Az embernek világszerte lehetnek barátai, ugyanakkor leggyakrabban az édesanyjára gondol. Így amikor Szerbiának segítségre van szüksége, akkor először Oroszországra gondol. Hálásak vagyunk, amiért Oroszország soha nem hagyta cserben Szerbiát. Nehéz időket élünk. Oroszországra egy hatalmas feladat vár: megteremteni és fenntartani a világbékét – fogalmazott Nikolić, majd megkérte az orosz külügyminisztert, hogy tolmácsolja szívélyes üdvözletét Vlagyimir Putyin orosz államfőnek és Dmitrij Medvegyev miniszterelnöknek.