2024. április 26., péntek

Most már világos: 14 512 embert bocsát el az állam

A közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közzétette, hogy a következő két hónapban 14 és félezer foglalkoztatottal karcsúsítják a közszférát. Mint az a részletes tájékoztatásból kiderül, a köztársasági szervekből 8511, a tartományiakból 250, a helyi önkormányzatiakból pedig 5751 embert küldenek el. A döntés a közszféra egészére vonatkozik, ami annyit jelent, hogy az imént említett számokba beletartoznak a közvállalatok is helyi szinten. Az állam által közvetlenül finanszírozott vállalatokra azonban nem érvényes mindez, ott külön átalakításokat hajtanak végre, azokra más programok vonatkoznak. Csak ezekben az állami vállalatokban 514 573 foglalkoztatott van határozatlan időre munkaviszonyban, a becslések szerint az átalakítás során legalább 2,82 százalékuknak távoznia kell.

A pénzügyi stratégia meghatározta, hogy 2016-ban további húszezer foglalkoztatottal kell karcsúsítani az állami szektort, a várakozások szerint azonban ezek a munkások nagy része nem elbocsátást kap majd, hanem munkahelyet változtat, a piaci feltételek alapján szerzi majd meg havi keresetét, s nem az államkasszából.

A szerb kormány figyelembe vette, hol lehet a leginkább csökkentést eszközölni, s a káderhiányban szenvedő ágazatokban akár erősítésre is mód lesz e munkaerő-csökkentés ellenére is, közölték.