2024. április 26., péntek
VMDP-KÖZLEMÉNY

„A tanulságokat le kell vonni”

„A Vajdasági Magyar Demokrata Párt óbecsei szervezete áttekintette a községben lezajló helyi közösségi választásokat, megállapításai a következők:

A VMDP és a Magyar Mozgalom által támogatott jelöltek közül senki nem jutott mandátumhoz, ez a vártnál rosszabb eredmény. Ezt az eredményt, azaz eredménytelenséget tetőzi, hogy a magyar előjelű pártok által támogatott jelöltek közül csupán 11 jutott be a 83 kiosztandó helyre. És csupán egy helyi közösségben szereztek a magyarok többséget a hatból, ahol választásokat tartottak.

Ez minden korábbinál rosszabb eredmény az óbecsei magyar közösség számára. Lehet ezt magyarázni demográfiai okokkal, elvándorlással és a helyi közösségek csekély befolyásával, de a helyzeten ez mit sem változtat. A legutolsó népszámlálási adatok szerint cca. 17 ezer magyar és 15 ezer szerb él Óbecse község területén.

A VMDP nem ért egyet Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei elnökének kijelentésével, miszerint azon magyar nemzetiségű polgárok, akik szerb előjelű pártok színeiben jutottak mandátumhoz, azok is a magyar érdekeket képviselik. Valamennyien tudjuk, hogy a belgrádi központú pártok soha nem politizáltak magyar nemzeti értékek mentén, és nem is fognak. Természetükből fakadóan.

A VMDP óbecsei szervezete határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg: »A VMSZ Intéző Bizottsága által kiadott közlemény szerint jobb eredményt is elérhettek volna, ha a többi magyar párt is felzárkózik az általuk támogatott jelöltek mögé«. Emlékeztetőül: Kiss Igor, a VMDP óbecsei szervezetének elnöke folyó év november 5-én írásban fordult a VMSZ és az MM helyi elnökeihez, hogy tárgyalják meg a közös indulás lehetőségeit. Ezt a levelet a VMSZ válaszra sem méltatta, és a jelzett időpontra sem jelent meg. A közös fellépést tehát éppen a VMSZ gátolta meg.

A tanulságokat le kell vonni. A VMDP óbecsei szervezete továbbra is összefogáspárti, hisz ez a polgárok legnagyobb igénye. A közös föllépés! Továbbra is várunk mindenkit a közös tárgyalóasztalnál. Ebben a szellemben készülünk a tavaszi választásokra” – olvasható a VMDP óbecsei szervezetének tegnapi közleményében.