2024. április 26., péntek
Air Asia tragédiája:

A fedélzeti számítógép és a pilóták hibája okozta

Más okok mellett elsősorban a fedélzeti számítógép hibája és a pilóták helytelen reagálása miatt zuhant egy évvel ezelőtt a Jáva-tengerbe az AirAsia indonéziai légitársaság gépe, fedélzetén 162 emberrel – összegezte tegnap vizsgálatának eredményeit az indonéz repülésbiztonsági hivatal.

A repülési adatokat rögzítő fekete doboz elemzése során fény derült arra, hogy az oldalkormányok mozgatását vezérlő számítógépes rendszer elektromos paneljének egyik forrasztásán repedés volt, emiatt a fedélzeti számítógép egymás után négyszer adott le vészjelzést. A baleset előtti 12 hónapban 23-szor fordult elő ugyanez a probléma, ráadásul a tragédia előtti három hónapban egyre gyakrabban.

A tragédiát megelőző percekben a pilóták nem az előírásoknak megfelelően reagáltak a vezérlés által leadott vészjelzésekre. Miután az első három próbálkozásuk sikertelen volt, a negyedik riasztás után feltehetően megpróbálták kikapcsolni és újraindítani a kormánymű vezérlőrendszerét, ami nem szokványos művelet repülés közben. Az áramtalanítás következtében kiiktatták a robotpilótát és az úgynevezett átesést (stall) gátoló automata rendszert is. A pilóták áttértek kézi vezérlésre, de elvesztették az uralmat a gép felett, átesés következett be, vagyis megszűnt a gép repüléséhez szükséges felhajtóerő, és ebből a helyzetből már nem tudták visszahozni a repülőt, az Airbus A320-as a tengerbe zuhant.

A pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz hanganyagából arra következtettek, hogy a negyedik próbálkozás után zavar támadt a pilóta és a másodpilóta között. Egyikük azt mondta a másiknak, hogy „engedje lejjebb” a gépet, miközben a repülő amúgy is ereszkedett.

Az AirAsia QZ8501-es járata tavaly december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép roncsait a Jáva-tengerben találták meg.

Az adatok elemzése során fény derült arra is, hogy a gép egy ponton rendkívül nagy, percenkénti 6–8 ezer lábas (1,8–2,4 kilométer) emelkedést mutatott, miközben az Airbus A320-asokkal általában percenként 1000–1200 lábat emelkednek, de az 1500 lábat soha nem haladják meg. Szakértők már korábban is felvetették, a gép túl meredek emelkedése miatt megszűnhetett a gép repüléséhez szükséges felhajtóerő.