2024. április 26., péntek

Ellenségekről, nagykövetekről és acélról

Aleksandar Vučić: Felfordul a gyomrom a bűncselekményektől és a bűnözőktől

A több napos médiadrámát követően Aleksandar Vučić miniszterelnök hétfőn este a Szerbiai Rádió és Televízió Upitnik című műsorában vendégeskedve leszögezte: senki nem tervezett államcsínyt elkövetni, a kormányt azonban valóban megkísérelték megbuktatni. Értékelése szerint az államcsíny elkövetéséhez egyetlen érdekcsoportnak sem lenne elegendő ereje, a kormány megbuktatására irányuló kísérletek azonban folyamatosak. Vučić szerint a kormány elleni támadást a Kurir belgrádi napilap címoldalán megjelent „körözőlevél” támasztja alá.

A szóban forgó címoldali írás megjelenését követően azért vállalkozott önként a poligráfos hazugságvizsgálatra, mert elmondása szerint nem engedheti meg, hogy bárki zsarolja őt, vagy Szerbiát. Mint megjegyezte, felfordul a gyomra a bűncselekményektől és a bűnözőktől, ezért nem nyugodhatott bele, hogy kétes ügyekkel hozzák összefüggésbe.

A miniszterelnök nemmel válaszolt az újságírói kérdésre, hogy fél-e, mert mint mondta: ezek a folyamatok nem tegnap kezdődtek, már hozzájuk szokott.

Vučić nem érti, hogy az ellenzéki pártok némelyike és a civil szféra képviselői miért kritizálták a belügyminisztert, amiért vasárnapi, a témában megtartott sajtótájékoztatóján állig felfegyverkezett rendőröket sorakoztatott fel maga mögött. A kormányfő felfoghatatlannak tartja, hogy egyeseket zavar a szerb rendőrség.

Reagálva az újságírói észrevételre, hogy az utóbbi hetekben a sajtó bizonyos belgrádi nagyköveteket is a szerb kormány ellen támadók közé sorolt, Vučić kifejtette: némelyik külföldi nagykövetben valóban csalódott.

A személyes benyomásomnál sokkal fontosabb, hogy Szerbia ne rontsa meg a szóban forgó nagykövetek által képviselt országokkal ápolt kapcsolatait. Igencsak furcsa dolgok történtek. Egy külföldi országból tájékoztattak arról, hogy az egyik nagykövetség hírszerzője az engem érintő biztonsági intézkedésekről faggatta a Kobra elit katonai alakulat illetékeseit, valamint az SZHP némelyik tisztségviselőjét. Ez a Srebrenicában elkövetett támadást követően történt. Továbbra sem tudom, hogy miért érdeklődtek efelől. Az a feladatom, hogy a kormány többi tagjával egyetemben egy szabad, szuverén és független államot irányítsunk. Ugyanúgy elmondom Brüsszelben, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben, valamint kiváló kapcsolatokat tervez ápolni Kínával, mint ahogyan Oroszországban nyomatékosítom, hogy Szerbia szándéka csatlakozni az EU-hoz. Mindenki tisztában lehet vele, hogy rám nehéz nyomást gyakorolni. Ami azokat az állításokat illeti, hogy a kormány tagjai közül néhányan szintén a megbuktatásomon dolgoznak, annyit mondanék, hogy mindez nevetséges. Nevetséges azt állítani, hogy Zorana Mihajlović a legnagyobb ellenségem. Persze a kormány tagjai között vannak nézetkülönbségek, ugyanakkor a nap végén csakis az eredmény számít. Az sem érdekel, hogy Mihajlović kivel barátkozik, legyen az akár az amerikai nagykövet is. Egyébként a kormányban leggyakrabban Vulin szegül szembe velem, Vulinnal sok mindennel kapcsolatban nem értünk egyet – fogalmazott a kormányfő.

Kínai látogatásáról beszélve a miniszterelnök megerősítette, hogy a kínai HBIS valóban szeretné megvásárolni a smederevói Acélműveket. A szerződés tervezetét feltehetőleg még az idei év vége előtt aláírják a felek, magát a szerződést 2016 áprilisában, a kínai vállalat pedig valamikor az év derekán veszi át a vállalatot, mondta a kormányfő, majd válaszolva az újságírói kérdésre, hogy az eladást megelőzően versenypályázatot írnak-e ki, mosolyogva megjegyezte: „Ugyan ki akarná még megvásárolni az Acélműveket? Az acélnak és a nemesfémeknek világszerte történelmien alacsony az ára. A bori rézbánya is alig tudja magát fenntartani. Ebben a helyzetben egyedül a kínaiak lehetnek sikeresek, mivel nagy kapacitással termelnek.”

A 10-es és a 11-es közlekedési folyosók szintén szóba kerültek. A 10-es közlekedési folyosót legkésőbb 2017 elejéig tervezik befejezni. Mint azt Vučić kifejtette, naponta „zaklatja” a kivitelezőket, hogy végezzék a munkájukat, mert ha ő valamit egyszer megígért a polgároknak, annak úgy is kell lennie. Cserébe az állam rendszeresen fizeti a kivitelezőket, nem történhet meg, hogy tartozzanak nekik, szögezte le Vučić.

„Vučić biztonsága első helyen áll”

Aleksandar Vučić miniszterelnök biztonsága a Szerbiai Képviselőházban is téma volt. A most kezdődő ülés bevezető részében többen is kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, hogy ki szeretné megbuktatni Vučićot és a kormányt, ki tartja zavarónak az ország stabilitását.

Szerbia a gazdasági reform kellős közepén jár, a korábbiakhoz képest háromszor kisebb a költségvetési hiánya, a kormány mindent megtesz a külföldi beruházásokért, és éppen ilyenkor próbálják meg egyesek veszélyeztetni az ország stabilitását, emelte ki Aleksandar Jovičić, a Szerb Haladó Párt képviselője, aki Bratislav Gašić védelmi minisztertől szerette volna megtudni, hogy mennyire van veszélyben a kormányfő. A képviselő szerint Vučić biztonságának mindennél fontosabbnak kell lennie.