2024. április 26., péntek

Versek viharában

Lezajlott a Dudás Kálmán vers- és prózamondó verseny – Nehéz dolga volt a zsűrinek – Magyarországra kerül a Dudás Kálmán-díj

Vasárnap délelőtt ért véget a XIX. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen. A két napos megmérettetésre ez alkalommal több mint hatvan versmondó érkezett Vajdaság számos településéről és Magyarországról. A találkozót, ami a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű eseménye, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte a Feketics Művelődési Egyesülettel együttműködve. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be a médiának, hogy az idei évben voltak kategórián kívüli fellépők is.

– Idén négy kategória szerepelt, azzal, hogy volt egy versenyen kívüli, plusz kategória is, a 9 évnél fiatalabb versmondók számára. Felmerült ugyanis egy olyan igény, hogy kisebb gyermekek is eljöhessenek erre a találkozóra. Ők versenyen kívül egy verssel léptek fel, és természetesen kaptak szakmai visszajelzést a zsűritől. A versenyen 4 kategória vett rész, amelyek a következőképp néztek ki: kisgyermek kategória a 3–5. osztályosoknak, gyermek kategória a 6–8. osztályosoknak, az ifjúsági kategória a középiskolások, valamint a felnőtt kategória. Összesen 65-en jelentkeztek a találkozóra és ugyanennyien jöttek el. Elmondhatjuk, hogy évről évre növekszik a résztvevők száma, s az idén 30–35 százalékuk Magyarországról érkezett. Ennek a találkozónak az is célja, hogy Magyarország határain kívül is legyen egy olyan vers- és prózamondó találkozó, amely befogadja a Kárpát-medencei versmondókat – mondta el Hajvert.

Az idei évben főként színházi szakemberekből állt össze a zsűri. Az ítészek között ott volt Krizsán Szilvia színművész (Újvidéki Színház), Csík Mónika író, költő (Szabadka), Pataki András rendező, színházvezető (Soproni Petőfi Színház), Mess Attila színművész (Szabadka), Vukosavljev Iván színművész, színházvezető (Zentai Magyar Kamaraszínház), Nešić Máté színművész (Zentai Magyar Kamaraszínház). Amint Pataki Andrástól megtudtuk, ez alkalommal igen nehéz dolga volt az zsűrinek.

–  Hattagú zsűrivel dolgoztunk és a hat zsűritag szempontrendszere jelentősen eltért egymástól. Az elmúlt évtizedek zsűrizési tapasztalata alapján azt mondhatom, hogy ez egy elég viharos és nézetkülönbségekkel terhelt döntési folyamat volt. Végül is abban maradtunk, hogy mivel egyéb szempontrendszer mentén megállapodni nem tudunk, ezért maradnak a pontszámok a végeredmény eldöntésére. De miről is van szó? Amikor versekről beszélünk, akkor nem egy sportversenyről van szó. Aki ezen a rendezvényen jelen van, verset mond, művészi színvonalon elmondja azt a gondolatot, amit a költő és saját maga által a témából leszűrt, az már sikert, hatalmas áttörést ér el – fogalmazott Pataki.

A találkozó díjazottjai (Lakatos János felvétele)

A találkozó díjazottjai (Lakatos János felvétele)

A nehéz döntéshozatalt követően a következő eredmények születtek: kisgyermek kategóriában Vanka Réka lett az első, különdíjat kapott Bácsi Virág, Szabó Rebeka és Sziveri Emese. Gyermek kategóriában Bede Anett szerezte meg az első helyet, különdíjban pedig Paulyuk Jenifer részesült. Ifjúsági kategóriában Baj Bianka győzött, különdíjat Szabó Regina kapott. Felnőtt kategóriában Horváth István lett az első és Kánya Antalné pedig különdíjban részesült. A találkozó legrangosabb díját, a Dudás Kálmán-díjat a zsűri ugyancsak Horváth István nagykanizsai szavalónak ítélte oda.

Az idei Dudás Kálmán vers- és prózamondó versenyt támogatta a Szekeres László Alapítvány, a tartományi oktatási titkárság, valamint számos magánszemély és vállalat. A találkozó kísérőrendezvényeként Csík Mónika tartott interaktív író-olvasó találkozót, valamint bemutatásra került a kishegyesi Dombjektív Fényirda fotókiállítása.