2024. április 26., péntek

Megvonnák Magyarország szavazati jogát

Az Index hírportál tegnap arról írt, hogy információik szerint – Navracsics Tibor távollétében – politikai döntés született az Európai Bizottság biztosi kollégiumában arról a polgári kezdeményezésről, amely ha sikerrel zárul, akkor a bizottság elindíthatja a „hetes cikk szerinti eljárást”, amellyel megvonnák Magyarország szavazati jogát.

Az Ébredj Európa nevet viselő civil akciót a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció népszerűsíti, mert szerintük Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit. Aláírásgyűjtést szeretnének indítani, amelynek sikere esetén az EU-s intézmények alkalmazhatnák az EU-s szerződés hetes cikkében foglalt eljárást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján így reagált a hírre: „Ha az uniós alapszerződés hetes cikkelyének megfelelő, vagyis a szavazat megvonásáról szóló döntés születne az Európai Unióban Magyarország ellen, az csak Brüsszel bosszújaként lehetne értelmezhető a sikeres magyar bevándorláspolitika miatt”.