2024. április 26., péntek

Kína segített kilábalni a válságból

A régióban elsőként Magyarország bocsáthat ki renminbi-államkötvényt

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő tárgyalt egymással a Kína és a közép-és kelet-európai államok (KKE) csúcstalálkozójának zárónapján a dél-kínai Szucsouban. A miniszterelnöka magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítését kezdeményezte – közölte a találkozó kapcsán Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-vel.

Orbán Viktor és Li Ko-csiang kínai kormányfő (Fotó: MTI)

Orbán Viktor és Li Ko-csiang kínai kormányfő (Fotó: MTI)

Tájékoztatása szerint Orbán Viktor felidézte, hogy öt évvel ezelőtt Magyarország súlyos gazdasági válságban volt, melyből csodával határos módon sikerült kilábalni, és ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partner volt: nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára.

Orbán Viktor közölte: Magyarország a multipoláris világrendben érdekelt, abban, hogy a renminbi (a kínai nemzeti deviza) világpénz legyen, illetve támogatjuk az Európai Unió és Kína lehető legszorosabb együttműködését. Magyarország kérte, hogy legyen lehetőség a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítésére, amire a kínai fél nyitottságát fejezte ki.

A tárgyaláson szóba került a mindkét fél által stratégiai jelentőségűnek, illetve szimbolikusnak nevezett Budapest–Belgrád vasútvonal megépítése, valamint a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok megindításának gondolata is. Orbán Viktor röviden tájékoztatta kínai partnerét az Európai Unió előtt a következő hónapokban álló súlyos kihívásokról is – közölte Havasi Bertalan.

Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tien Kuo-li, a Bank of China elnöke – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint a dokumentum megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése. (A renminbi egysége a jüan).

Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály fontos mérföldkőnek nevezte a szándéknyilatkozat megszületését, mivel a kelet-közép-európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt. A tárcavezető a megállapodást a magyar gazdaságba, stabil növekedésébe vetett bizalom bizonyítékaként értékelte – közölte az NGM.