2024. április 26., péntek

Traktorokkal a családi gazdaságok érdekeiért

Tiltakozást tartottak tegnap a mezőgazdasági termelők. Mintegy tíz vajdasági és mačvai gazdaegyesület délelőtt 10 órakor traktorokkal elindult Belgrád felé. A vajdasági közutakon, valamint az autópályán nagyszámú járőr ügyelt a forgalomra és akadályozta a tiltakozó gazdák útját. A szabadkai gazdákat a Topolya községi Zobnatica lóversenypálya előtt állították meg a rendőrök. A mezőgazdasági termelők nem tudták tovább folytatni útjukat, így nem tudtak csatlakozni a topolyai és bácsfeketehegyi gazdákhoz sem.

Miroslav Kiš, a Szabadkai Mezőgazdászok Egyesületének igazgatóbizottsági elnöke lapunknak elmondta, a gazdák az éjszakát az út mellett töltika traktorokban. Elmondása szerint megpróbálták folytatni útjukat a szántóföldeken, de nem tudtak áttörni az erős rendőri védelmen. Fontosnak ítélte meg azt, hogy elégedetlenségüknek hangot adtak.

– Mindegy, hogy harminc traktorral indultunk meg vagy százharminccal, ha nem indulunk el, senki sem fog bennünket komolyan venni. Mi ezzel a tettünkkel szeretnénk rámutatni arra, hogy valami nagyon nincs rendben – mondta Kiš. Elmondása szerint ma további tiltakozó gazdák csatlakozására számítanak, és újra megpróbálnak eljutni Belgrádba. Hozzátette, mindaddig az utcán lesznek, míg követelésüknek eleget nem tesznek.
A gazdák a földtörvénynek a parlamenti eljárásból való visszavonását követelik, mert szerintük annak kidolgozói nem a családi gazdaságok érdekeit tartották szem előtt. A tiltakozó mezőgazdasági termelők követelik a mezőgazdasági miniszter leváltását is.