2024. április 26., péntek

Bezárták a toráki szeméttelepet

Torda közelében terveznek egy új lerakóhelyet létesíteni, aminek nem örülnek az ottaniak

Már három hete ég a bánáti Torák melletti szeméttelep. Még az utóbbi napokban hullott eső sem tudta teljesen eloltani tüzet. A polgárok tiltakozása után leállították a szemét további lerakását, most Torda közelében terveznek másik lerakóhelyet létesíteni. Ennek viszont az ottaniak nem örülnek.

Még füstölög a toráki szeméttelep (Fotó: Kecskés István)

Még füstölög a toráki szeméttelep (Fotó: Kecskés István)

A Torák melletti szeméttelepet 2010-ben hozták létre – ideiglenes jelleggel. Ez mindmáig a bégaszentgyörgyi község egyetlen reguláris szemétlerakata. Évente többször is ég itt a szemét, de a három héttel ezelőtti minden eddigit fölülmúlt. Mint ahogy a közelben lakó Lukša Drenka mondja, napokig kibírhatatlan volt a füst. Nem lehetett kimenni a lakóházakból, közben az ablakokat sem lehetett kinyitni. Különösen nagy problémáik voltak az idősebb, beteg személyeknek és a kisgyerekes családoknak.

Az elégedetlen polgárok a községi vezetéshez fordultak. Mitar Vučurević polgármester első lépésként bezáratta a szeméttelepet és a nagykikindai ASA kommunális közvállalattal megtárgyalták a további lépéseket.

Sorin Petrović, Torák helyi közösség titkárától megtudtuk, hogy november 17-étől tilos a szemét kihordása a toráki szeméttelepre. Közben elkezdődött a terep regenerálása és a tűz oltása. Az elmúlt napokban egy kotrógép dolgozik a szeméttelepen, amelyre földet hordanak.

Az illetékesek átmeneti megoldásként hamarosan egy ideiglenes konténeres szeméttelepet szándékoznak létrehozni, mégpedig Torda közelében, a Banatsko Karađorđevo felé vezető út mentén levő egykori cukorrépa-átvevő helyén. A tordaiak nem örülnek a javaslatnak, ugyanis az új szemétgyűjtő-állomás négy-öt kilométere van Torda településtől, amelynek Udvarnok felőli kijáratánál már van egy szeméttelep, amely már elég gondot okoz az ott élőknek. Ezért Torda helyi közösség tanácsa és a polgárok máris jelezték, hogy ellenzik az új szeméttelep létrehozását.

Az esetnek nyilván lesz még folytatása. A probléma akkor oldódik majd meg, ha megvalósul Nagybecskerek, valamint Antalfalva, Titel, Bégaszentgyörgy és Szécsány községek régóta dédelgetett terve, amelyben egy közös szemétfeldolgozó telep megépítése szerepel. 24 millió eurós projektumról van szó, amiből az EU 18 millió eurót biztosítana.