2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Öt nyolcaddöntős hely találhat gazdára

Öt csapat biztosíthatja be helyét a nyolcaddöntőben a Bajnokok Ligája csoportkörének mai, ötödik fordulós mérkőzésein. A leginkább kiegyenlített, B jelű négyesből a Manchester United kerülhet be a 16 közé, ehhez az szükséges, hogy hazai pályán legyőzze a PSV Eindhovent. A szeptember közepén rendezett első körben meglepetésre a hollandok nyertek 2:1-re, azóta viszont az angol csapat nem kapott ki, miközben a PSV a CSZKA Moszkva és a Wolfsburg vendégeként is vereséget szenvedett. Utóbbi két együttes ma az orosz fővárosban találkozik egymással, s ha a németek győznek, akkor a CSZKA minden esélyét elveszíti arra, hogy az első két hely valamelyikén végezzen.

A D csoportot vezető és már továbbjutott Manchester City az előző kiírásban döntős Juventushoz látogat, és ha nyer, biztosan csoportelsőként kerül a 16 közé, ugyanakkor az olasz bajnoki címvédő egy győzelemmel biztosan nyolcaddöntős, de bármilyen eredmény megfelelő a számára akkor, ha a másik mérkőzésen az Európa-ligában címvédő Sevilla kikap vagy döntetlent játszik Mönchengladbachban. A spanyol együttesnek csak akkor marad reménye a nyolcaddöntőbe jutásra, ha győz Németországban – és a Juventus nem nyer –, ugyanakkor a három ponttal az biztossá válik, hogy a csoport harmadik helyezettjeként legrosszabb esetben is az El legjobb 32 csapata között folytatja nemzetközi kupaszereplését, s esélye nyílik az újabb címvédésre.

A C csoportban az élen álló Benfica a BL-újonc kazah Asztana vendégeként biztosíthatja be továbbjutását. Ehhez nyernie kell, de elég számára a döntetlen is, ha közben az Atlético Madrid legyőzi otthon a török Galatasarayt, vagy döntetlent játszik vele. Ha a Benfica megveri az Asztanát, és az Atlético kikap vagy egy pontot szerez, akkor a portugál együttes az utolsó forduló eredményeitől függetlenül elsőként zár a csoportban. A madridi csapatnak ugyanakkor a nyolcaddöntőbe kerüléshez elég döntetlent elérnie a Galatával szemben.

Az A csoportban a veretlenül és kapott gól nélkül első, már továbbjutott Real Madrid a Sahtar Donyeck vendége lesz Lvivben, s amennyiben győz, megnyeri a csoportot, de ez akkor is bekövetkezik, ha Ukrajnában döntetlennel ér véget a meccs, s közben a Paris Saint-Germain nem nyer Malmőben. A PSG-nek a továbbjutás bebiztosításához győznie kell, vagy döntetlent is elég, ha közben a Sahtar nem szerez három pontot. Ha teljes mértékben borul a papírforma, s a Real és a PSG is veszít, akkor annyi válik biztossá, hogy a madridi csapat végez az élen a csoportban. A Malmőnek és a Sahtarnak a legjobb 16 közé kerülés szempontjából nehéz a helyzete: előbbi csak győzelemmel marad versenyben, utóbbinak pedig szintén fontos a három pont, de ha a párizsi együttes kikap, akkor a Donyecknek még döntetlennel is marad reménye a továbbjutásra.

Az Asztana–Benfica összecsapás 16 órakor, míg a CSZKA Moszkva–Wolfsburg találkozó 18 órakor kezdődik, a többi meccset 20.45-kor kezdik.

Bajnokok Ligája, 5. forduló, A csoport: Malmö–PSG (Arena Sport 2 – körkapcsolás), Sahtar Donyeck–Real Madrid (20.45, Arena Sport 1, HRT2, OBN, Sport2). Az állás: 1. Real Madrid 10, 2. PSG 7, 3. Sahtar Donyeck 3 (4:8), 4. Malmö 3 (1:8) pont. B csoport: CSZKA Moszkva–Wolfsburg (18.00, Arena Sport 3, Sport1), Manchester United–PSV (20.45, Arena Sport 3, Sport2). Az állás: 1. Manchester United 7, 2. PSV 6 (6:6), 3. Wolfsburg 6 (4:4), 4. CSZKA Moszkva 4 pont. C csoport: Asztana–Benfica (16.00, Arena Sport 1, Sport1), Atlético Madrid–Galatasaray (20.45, AMC, Arena Sport 4). Az állás: 1. Benfica 9, 2. Atlético Madrid 7, 3. Galatasaray 4, 4. Asztana 2 pont. D csoport: Juventus–Manchester City (M4, RTS1), Borussia (M)–Sevilla (20.45, Arena Sport 5). Az állás: 1. Manchester City 9, 2. Juventus 8, 3. Sevilla 3, 4. Borussia (M) 2 pont.