2024. április 26., péntek

Matijević Horvátország legnagyobb földbirtokosa

A napokban 1500 hektár első osztályú föld került a tulajdonába

Két mezőgazdasági szövetkezetet vásárolt fel Horvátországban a napokban Petar Matijević, a Matijević húsipari vállalat tulajdonosa, és ezzel a szomszédos ország legnagyobb földbirtokosává vált. Horvátországban ugyanis egyetlen személy tulajdonában sincs ekkora mennyiségű szántó.

A vukovár-szerémségi megyéhez tartozó Stari Jankovci Jankovci és a Negoslavci település szövetkezeti birtokainak megszerzésével Matijević lett az első szerbiai illetőségű személy, aki termőföldet vásárolhatott fel.

– Ezzel Horvátország legnagyobb földbirtokosa lettem – nyilatkozta az újvidéki Agrosmart mezőgazdasági híreket közlő internetes kiadványnak Matijević. Hozzátette: Horvátországban ugyan vannak olyan gazdasági társaságok, amelyek ennél jóval nagyobb földterületet művelnek, de annak nagy részét bérlik. Újságírói kérdésre a vételi árról nem kívánt nyilatkozni.

A szóban forgó szövetkezeti földek megvásárlásáról immár két éve folynak a tárgyalások, és ezeket a földeket az ország legminőségibb szántóiként tartják számon. A birtokok eddig Enver Moralić tulajdonában voltak. A hírportálról azt is megtudhatjuk, hogy a földterületek többsége még most is szerbek lakta települések közelében találhatók, és hogy a szántók mellett Matijević tulajdonába kerültek a szövetkezet gazdasági épületei és raktárai is.

Matijević nemcsak Horvátországban a legnagyobb földbirtokos, hanem ez mondható el róla Szerbiában is. Mint ismeretes, itthon mintegy 27.000 hektár föld tulajdonosa.

Mindeddig a szerbiai tőke sokkal kisebb arányban volt jelen Horvátországban, mint fordítva, a szóban forgó adásvétellel azonban a helyzet merőben megváltozott.