2024. április 26., péntek

Cameron: Nagy-Britanniának is bombáznia kell

David Cameron brit miniszterelnök az IÁ elleni közös fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget tegnap Párizsban, s jelezte, hogy hazájának is légicsapásokat kell intéznie a terroristák állásaira Szíriában.

Határozottan támogatom Hollande elnök döntését az IÁ szíriai bombázásáról. Meggyőződésem, hogy Nagy-Britanniának is ezt kell tennie” – mondta a brit miniszterelnök a francia elnökkel folytatott megbeszélést követően az Élysée-palotában. „Közös veszéllyel állunk szemben. A világnak össze kell fognia a terrorfenyegetettség elleni harcban. Mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik, francia barátunk és szövetségesünk támogatására, hogy legyőzze ezt az ördögi veszélyt” – hangsúlyozta Cameron, és elmondta, megállapodott a francia elnökkel abban, hogy még nagyobb erőfeszítéssekkel és még szorosabban fognak együttműködni az európai országok.

Többet kell tennünk a Szíriából hazatérő külföldi harcosok ártalmatlanításáért. Nevetséges, hogy több információhoz jutunk az EU-n kívüli országoktól ahhoz képest, amit a tagállamoktól kapunk” – mondta, arra utalva, hogy Marokkó figyelmeztette a francia titkosszolgálatokat arról, hogy a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud Görögországon keresztül visszatért Szíriából Európába, és Franciaországban lehet.

Cameron felajánlotta a francia elnöknek a Cipruson található Akrotiri brit bázis használatát a francia légi erőnek az IÁ szíriai állásai elleni légicsapásokhoz.

François Hollande megerősítette, hogy a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó a térségbe érkezett „azzal az egyértelmű küldetéssel, hogy keményen bombázza az Iszlám Államot. Erősíteni fogjuk a légicsapásokat, olyan célpontokat választunk majd, amelyek a lehető legtöbb kárt okoznak ennek a terrorista hadseregnek” – fogalmazott a francia elnök.

Hollande az ENSZ Biztonsági Tanácsa valamennyi tagországának vezetőjével találkozik a héten, miután a BT francia kezdeményezésre az IÁ és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú határozatot fogadott el.

A nagyhatalmak nem erőltethetik rá akaratukat Damaszkuszra

Az orosz elnök és Irán legfőbb politikai és vallási vezetője tegnap Teheránban egyetértett abban, hogy a nagyhatalmak nem erőltethetik rá politikai akaratukat Szíriára. „A felek hangsúlyozták Moszkva és Teherán egységes álláspontját arra vonatkozóan, hogy megengedhetetlenek azok a külső próbálkozások, amelyek célja a politikai rendezés forgatókönyvének diktálása” – közölte Dmitrij Peszkov, aki „elég konstruktívnak” nevezte a két vezető találkozóját.

Vlagyimir Putyin az iráni fővárosban több mint másfél órán át folytatott megbeszélést Ali Hamenei ajatollahhal. Az orosz elnök azért látogatott az iráni fővárosba, hogy részt vegyen a Gázexportőr Országok Fórumának (GECF) csúcstalálkozóján.