2024. április 26., péntek

Legalizálás sokadik nekifutásra

A köztársasági parlament pénteken elfogadta az építmények törvényesítéséről szóló törvényt. Az indoklás szerint a jogszabály mentén a polgárok az eddigiekhez képest olcsóbban és egyszerűbben törvényesíthetik illegálisan épített objektumaikat.

Ami az illetéket illeti, 5 ezer dinárt kell fizetniük az érintetteknek a száz négyzetmétert nem meghaladó építmények legalizálásáért, 15 ezer dinárt a legfeljebb 200 négyzetméteres objektumok után, 20 ezer dinárt a 300 négyzetmétert nem meghaladó objektumokért és 50 ezer dinárt a 300 négyzetméternél nagyobb területű építmények törvényesítésért.

Ügyviteli épület esetén az illeték 250 ezer dinárnál kezdődik – 500 négyzetméterig –, a következő kategória 500 ezer dinár – 500 és 1000 négyzetméter között –, majd egymillió dinár – 1000 és 1 500 négyzetméter között – és hárommillió dinár az 1500 négyzetméter meghaladó létesítmények legalizálásakor.

A nyilvántartások szerint az országban másfél millióra tehető a törvénytelenül épített létesítmények száma. A legfontosabb újítások egyike az, hogy mostantól nem az érintett polgáron áll, legalizálja objektumát, vagy sem. Ennek a kérdésnek a megválaszolása az illetékes felügyelőségek hatáskörébe kerül. Műholdas felvételek készülnek majd az egész országról, és ezek alapján állapítják meg, hogy hol vannak eddig nem legalizált építmények. A törvény értelmében a nem törvényesített létesítményeket a legalizációs eljárás befejezéséig nem lehet lebontani.

Az illetékes miniszter, Zorana Mihajlović megcáfolta az ellenzékiek állítását, hogy a hatalmi politikusok törvénytelenül épített objektumai nem kerülnek a törvény hatáskörébe. Ha az adott építményt nem lehet törvényesíteni, akkor teljesen mindegy, hogy kinek a tulajdonában áll, mint ahogyan az sem játszik majd szerepet, hogy egyszobás házról vagy luxusvilláról, esetleg hétvégi házról van szó, húzta alá Mihajlović, aki korábban azt is elmondta: az állam mindent legalizálni kíván, amit legalizálni lehet.