2024. április 26., péntek

Elnapolták a tüntetést

A koszovói ellenzék Albánia államiságának a napján vonul ismét az utcákra

Bár szerdán a koszovói ellenzék tegnapra is tiltakozást helyezett kilátásba, ezt végül mégis elnapolták. Következő megmozdulását az ellenzék november 28-ára, Albánia államiságának a napjára jelentette be. A megmozdulás elnapolásáról Ramush Haradinaj, Fatmir Limaj és Visar Ymeri ellenzéki vezetők döntöttek.

A szerdai tüntetés eszkalálásáért Haradinaj Isa Mustafa kormányfőt tette felelőssé. Mint arra Haradinaj rámutatott, az ellenzék nem áll el követelésétől, és ragaszkodik a koszovói szerb községek közösségéről szóló megállapodás, valamint a Montenegróval kötött demarkációs megállapodás megsemmisítéséhez. A politikus hiszi, hogy megmozdulásaik sikerrel járnak, és a vitatott megállapodásokat tartósan hatályon kívül helyezi a koszovói kormány.

A szerdai tüntetésen az összegyűlt tömeg kővel dobálta meg a kormányépületet, a rendőrökre pedig festéket dobáltak. A rendőrség könnygázgránáttal állt ellen a tüntetőknek. Az összecsapásokban a sajtójelentések szerint 4 rendőr megsérült, 13 tüntetőt pedig letartóztattak. A rendőrség jelentése szerint négy polgár is megsérült, köztük egy gyermek. Az ellenzéket Ban Ki Mun ENSZ főtitkár is megpróbálta jobb belátásra bírni, és az erőszakos kilengések megszüntetésére szólította fel őt.

A rendőrség megkísérelte letartóztatni Albin Kurtit, az Önrendelkezés vezetőjét, a szélsőséges beállítottságú politikus azonban nem tartózkodott lakcímén. A rendőrök állítólag feltörték lakása ajtaját, úgy jutottak be. Ehhez kapcsolódóan Haradinaj közölte a hatalommal, hogy az ellenzék is berúghatja az ő ajtajukat.

Mi albánok vagyunk. Ha betörik valamelyikünk ajtaját, akkor egy szép napon mi is betörhetjük ajtajaitokat. Ne bántsátok más házának az ajtaját – fogalmazott Haradinaj.

A hatalmiak részéről Hashim Thaçi kormányfőhelyettes válaszolt az ellenzéknek, és közölte: a kormány nem enged a nyomásnak, és nem engedi meg, hogy az agresszív ellenzékiek tönkretegyék az országot. A világ összes demokratikus országa elítéli a koszovói ellenzék viselkedését, mondta Thaçi.