2024. április 26., péntek

Eurómilliók infrastrukturális fejlesztésekre

Kern Imre: Hamarosan személygépkocsik számára is megnyílik a Horgos 2

Hamarosan elfogadják a Magyarországot és Szerbiát érintő, 16-17 millió euró értékű IPA 2 programot, amelynek aláírása november végére várható – már csak az unió beleegyezése szükséges. Csaknem másfél éves munka után készült el az a tanulmány, melynek segítségével kiaknázhatók a Bács-Kiskun megye, Csongrád megye és Észak-Bácska határ menti területeiben rejlő lehetőségek.

Nógrádi Zoltán polgármester az asztalnál ül (balról az első), mellette Kern Imre államtitkár (Fotó: morahalom.hu)

Nógrádi Zoltán polgármester az asztalnál ül (balról az első), mellette Kern Imre államtitkár (Fotó: morahalom.hu)

A prioritások között szerepel a Baja–Szabadka–Szeged vasútvonal fejlesztése, legalább két újabb határátkelőhely megnyitása a következő öt évben, új kerékpárutak kiépítése. Többek között e témakörök is előkerültek a Mórahalmon rendezett konferencián. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere úgy látja, motiválja a határ közelében élőket a gazdasági lehetőségek kihasználása, és bízik abban, hogy felgyorsulnak a Szerbia uniós csatlakozásához szükséges tárgyalások, amelyek újabb perspektívákat biztosítanának.

„Addig, amíg Európa nyugatibb részén öt-hat kilométerenként határátkelők segítették a határközi civil és gazdasági kapcsolatokat, Magyarországon – tekintettel a kevés határátkelőhelyre – családokat, barátokat választott el a határ és tette nehézkessé, körülményessé és kevéssé hatékonnyá a gazdasági, társadalmi kapcsolatokat. Különösen igaz ez a magyar–román, magyar–szerb határszakaszra. Ebben a térségben a legkevesebb a határátkelők száma” – indokolta meg Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke azt, hogy miért fontos ez a projektum Csongrád megye számára. Célként nevezte meg a Tisza nemzetközi hajóúttá fejlesztését, valamint új kerékpárutak kiépítését, ezektől ugyanis turizmusélénkítő hatást várnak. Szeged–Szabadka, Szeged–Ópusztaszer között válik könnyebbé a bringások számára a haladás, ha megépül az említett útszakasz. Az alelnök kiemelte a kötöttpályás fejlesztés jelentőségét, amelyet a legjobban előkészített projektumnak nevezett szerb–magyar viszonylatban.

Kern Imre, a szerb Építésügyi és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta, jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre orosz hitelből. Ennek része a Belgrád–Budapest vasútvonal újjáépítése. A tervek szerint a szerb oldalon 200 km/órás sebességgel, a magyar részeken pedig 160 km/órás tempóval haladhatnak majd a vonatok. A Baja–Szabadka–Szeged vasútvonalnak is jelentős szerepet szánnak, az első lépéseket már ez irányban is megtették. Hamarosan személygépkocsik számára is megnyílik a Horgos 2, ennek elérése céljából néhány nap múlva átküldi a magyar félnek a szükséges dokumentumokat a szerb belügyminisztérium. Az ásotthalmi határátkelőhely esetében kiemelte, a huszonnégy órás nyitva tartást szeretnék elérni, mert rövid idő alatt a harmadik legnépszerűbb átlépési pont lett, megelőzve az évtizedek óta működő Hercegszántót is.