2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÁS

A görög modell: szilárd védelem, jó kapus, elöl pedig lesz, ami lesz

Egy Magyarország–Norvégia pótselejtezős mérkőzésen kinek szurkol egy magyar ember, aki a norvég labdarúgó-válogatott logisztikai menedzsere? – tettük fel a kérdést Kubát Igornak, a norvég labdarúgó-válogatott logisztikai menedzserének.

– A pótselejtezős páros kisorsolása óta vegyes érzelmek kerítettek hatalmukba, ugyanis tudtam, bárki jut tovább, sokkal kisebb lesz az örömöm, mint a bánatom, vagyis kevésbé tudok majd örülni a továbbjutó csapat sikerének, mint amennyire sajnálni fogom azt, amelyik nem lesz ott az Eb-n. Nagyon érzelgős és nehéz volt a hétfői búcsúzásom a norvégoktól, amikor ők észak felé indultak, én pedig pár órával később Zenta felé vettem az irányt. Tiszta szívből sajnáltam őket, mert ezek a norvég emberek, akik Pesten voltak, minden elismerést megérdemelnek, s emelem a kalapom a jellemük és a személyiségük előtt.

A norvég sajtó és a közvélemény is ünnepként élte meg azt a napot, amikor kiderült, hogy Magyarország ellen kell kiharcolniuk az Eb-részvételt. Az előre ittak a medve bőrére mondás ezúttal is érvényes lett?

– Egészen biztos, hogy a norvégek fejben az első mérkőzésen egy, a magyarnál sokkal gyengébb csapat ellen játszottak, s ehhez hozzájárult az is, hogy a közvélemény nagyon örült, hogy a szerintük gyenge magyar válogatott ellen kell kiharcolni a kontinensbajnokságon való részvételt. Hiába készültek ők 100 százalékosan arra a meccsre, ha fejben nem vagy jelen 200 százalékkal, akkor az bizony visszaüt. A budapesti találkozóra Høgmo megpróbálta átprogramozni a játékosokat, hogy úgy lépjenek pályára, mintha Brazília vagy Németország lenne az ellenfél. Mentálisan ez sikerült neki, nem találták azonban a magyarok remek védekezésének ellenszerét, s teljesen fantáziadús játékkal rukkoltak elő. A magyar együttesen a Rehhagel-nyomokat lehetett érezni, hiszen Storck kiválasztottjai nagyjából úgy játszottak, mint a görögök 2004-ben, amikor megnyerték az Európa-bajnokságot. Szilárd védelem, jó kapus, elöl pedig lesz, ami lesz – úgy látszik, ez nyerő felállás a magyar válogatott esetében is, s ez a német vonal, amelyet Dárdai is képviselt, úgy tűnik, bevált a nemzeti csapat esetében.

Høgmo a találkozó után azt nyilatkozta, bízik abban, hogy a szurkolók nem fordítanak majd hátat ennek a fiatal csapatnak. A televízión viszont látszott, hogy a vendégdrukkerek már a találkozó vége előtt elhagyták a stadiont.

– Két perccel a vége előtt már kevés esély volt arra, hogy Norvégia kiharcolja a továbbjutást. Igaz, hogy a vendégszurkolók pár perccel korábban megindultak kifelé a stadionból, viszont azt nem mutatták a kamerák, hogy előtte kezet fogtak a magyar szurkolókkal, gratuláltak nekik, néhányukkal még össze is ölelkeztek.

Ez után az eredmény után Høgmo maradhat a norvég válogatott élén?

– A sajtó természetesen vérfrissítést szeretne, radikális változásokat követelnek, kérik Høgmo leváltását, de vasárnap este ott voltam azon a megbeszélésen, amelyen a Norvég Labdarúgó-szövetség vezetősége bizalmat szavazott a jelenlegi kapitánynak, ami azért fontos, mert az edző megbízatása az Eb-selejtező végéig szólt. Azzal, hogy a bizalom a vezetőség részéről töretlen, biztossá vált, hogy a vb-selejtezők során is Høgmo irányítja majd a norvég válogatottat.

Hogyan viselték el a játékosok a kettős vereséget?

– A labdarúgók nemcsak hogy el vannak keseredve, hanem halotti tor van. Annyira akarták a győzelmet, annyira biztosak voltak magukba, hogy ott lesznek Franciaországban, ebből azonban semmi nem lett. A vasárnapi meccs előtt is úgy érezték, aki az első gólt lövi a visszavágón, az megnyeri a párharcot, és nagyon bíztak benne, hogy a magyar kapuban köt ki majd először a labda. Azt, hogy mennyire hittek a győzelemben, az is bizonyítja, hogy indulás előtt abban maradtunk a csapattal, hogy amennyiben nyernek, mindenkit egy üveg pezsgő vár majd a szállodában. Ez szám szerint 46 üveget jelentett, ugyanis ekkora volt a norvég küldöttség, de a dolog megrekedt a rendelés megbeszélésénél, a pezsgőkre nem volt szükség.

Bernd Storck mivel lepte meg legjobban Høgmót?

– Egyértelműen azzal, hogy az oslói találkozón a kezdőbe jelölte Kleinheisler Lászlót. Høgmo Budapesten mondta nekem, hogy erre nem számított, úgyhogy ez egy óriási húzás volt a magyar szövetségi kapitánytól. Ugyanilyen jól bevált Priskin Tamás is, aki a budapesti mérkőzésen léphetett pályára kezdőként, és negyedóra sem kellett neki, hogy gólt lőjön.

Storck marad a szövetségi kapitány

A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfői bejelentése szerint a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságon is a német Bernd Storck irányítja a válogatottat. A német edző szerződése sportigazgatóként 2018 márciusáig tart, és Csányi Sándor bejelentése szerint ő marad a mostani stábbal a nagyválogatott élén is az Európa-bajnokság végéig. Az MLSZ elnöke leszögezte, Storck a mostani stábjával folytatja a munkáját. Mivel egy személyben biztosan nem tudja a kapitányi teendőket és a sportigazgatói munkát is ellátni, ezért hamarosan döntés születik arról, hogy utóbbit illetően milyen változások várhatók.