2024. április 26., péntek

Szólótáncverseny Szabadkán

(Molnár Edvárd felvételei)

(Molnár Edvárd felvételei)

Megtelt a néptánc szerelmeseivel szombaton délután a szabadkai Gyermekszínház, ahol a Talentum egyesület szervezésében harmadízben szervezték meg a Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyt.

Brezovszki Roland szervező lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Talentum egyesületben a gyermek szólótáncverseny létrehozásával egy űrt igyekeztek betölteni a régióban, fesztiválok, versenyek, különböző tehetségkutatók mellett teret adni azoknak a gyerekeknek, akik szólóban is szeretnének megmutatkozni.

– Ez nem szokványos bemutatkozási forma, két percig csak a gyereket nézik. Nem lehet elbújni egy csoportban, itt nagyon kell tudni táncolni, nagyon kell tudni előadni, és ezt az előadói műfajt szeretnénk fejleszteni, ezért hoztuk létre ezt a rendezvényt – mondta Brezovszki Roland

A szombati rendezvénynek, amelyet Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitott meg, összesen 44 résztvevője volt, akik 24 páros, illetve szóló produkcióban léptek fel. Tánc előtt a gyerekeknek verbálisan is be kellett mutatniuk azt a táncot, amit előadtak.

A produkciókat a Farkas Tamás, Bíróné Marsi Andrea és Szűcs János néptáncpedagógusok alkotta zsűri értékelte, a táncosokat a Juhász zenekar kísérte. A fellépők Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, Noszáról, Királyhalmáról, Kishegyesről, Újvidékről, illetve a magyarországi Kiskunmajsáról és Orosházáról érkeztek a megmérettetésre.

A díjazottak:

Szóló kategória: I. Nagy László (Orosháza), II. Török István (Nosza), III. Szabó Csongor (Palics)

Páros kategória: I. Kormányos Viktor–Csikós Eszter (Kiskunmajsa), II. Ódor Szabolcs–Gál Flóra (Kishegyes), III. Dusnoki Csaba–Kerekes Nikoletta (Szabadka)

Különdíjasok: Kuktin Nikolette–Kuktin Roland, B. Varga Zsófi–Arnold Zsófia, Petri Vivien–Petri Viktor, Lajkó Léda, Nyers Bakó Ramóna–Ivanković Adam, Szalai Klaudia–Kovács Ádám.

Nyitókép: (Molnár Edvárd felvételei)