2024. április 20., szombat

A tudás mint fény

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán zajlott az idei VMTDK
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Tizennegyedik alkalommal került sor a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára, a vajdasági magyar fiatal kutatók és művészek legjelentősebb seregszemléjére. A VMTDK szervezője a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, védnökei pedig a Tartományi Tudományügyi és Technológiafejlesztési Titkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács. A konferencia résztvevői ezúttal is több ország felsőoktatási intézményeinek magyar anyanyelvű hallgatói voltak, akik a tudomány minden területén összemérték kutatási eredményeiket. Az idei VMTDK-ra 163 fiatal kutató, köztük 128 vajdasági, 26 magyarországi, 3 felvidéki, 3 erdélyi és 3 kárpátaljai jelentkezett, mintegy bizonyítva, hogy a konferencia valóban a Kárpát-medencei összefogás rendezvénye.

Pénteken művészeti konferenciaprogramok zajlottak a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán, egyéb művészeti programok pedig a Kosztolányi Dezső Színházban. A VMTD ünnepélyes megnyitójára szombaton került sor a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. Az idei konferenciát Beretka Sándor, a tavalyi Kristálygömb Díj nyertese nyitotta meg, kiemelve a konferencia sajátosságát:

– Nem a fiatal kutatók közötti versengésről szól, hanem az új ismeretségekről, a tapasztalatcseréről, a párbeszédekről, így nem csak azok kovácsolódnak össze, akik együtt érkeztek – hallottuk Beretka Sándortól.

Az ünnepi megnyitó folytatásaként dr. Pataki Éva, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója és dr. Lepeš Josip a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja üdvözölte a résztvevőket, majd pedig dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnöke nyitotta meg a konferenciát:

– A tavalyi VMTD a fákra összpontosított, az idei a fényre. A tudás metaforái között a fény, a láng az élen jár. A 14. VMTD ugyanakkor egy kört is bezár, mivel az első konferenciánkat is ugyanezen a helyen tartottuk – mondta dr. Csányi Erzsébet, aki a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte annak fontosságát, hogy a konferencia egyetemi közegben zajlik, a nyelve pedig magyar, ennél fogva hiánypótló is.

– Innen a szekcióelsők továbbjuthatnak akár a magyarországi OTDK-ra is, habár a magyarországi kritériumrendszer nagyobb terjedelmű dolgozatokat szab meg. Ezt mi nem szeretnénk beépíteni feltételként. A vajdasági magyar egyetemi- és mesterhallgatókat, fiatal kutatókat, harmincöt éves korig szeretnénk felölelni, mert az a tapasztalatunk, hogy aki még másodévesként rövidebb dolgozattal megmutatkozik, az a későbbiek folyamán képes terjedelmesebb dolgozatokkal Magyarországon is érvényesülni – fejtette ki dr. Csányi Erzsébet.

A megnyitón Radetity Ádám szaxofonszólista közreműködött, majd pedig Tolnai Ottó költő tartott plenáris előadást. A nap folyamán előadások, tudományos konferenciaprogramok, szekcióülések zajlottak, majd pedig a mentori értekezletre került sor.

Este tizedszer adták át a Kristálygömb Díjat. Az idei díjazott dr. Harmathy Norbert, építészmérnök, az Újvidéki Műszaki Tudományegyetem tanársegédje lett:

– A VMTDK-n 2006 óta veszek részt, a doktori értekezésemből küldtem be egy munkát, amely egyezik az idei VMTDK fő témájával, a fénnyel, mivel az épületek energiahatékonyságát szimuláltam, és a burkolatot optimalizáltam a fényintenzitás függvényében. A szakterületem is erre terjed ki. A jövőben szeretnék a megújuló energiaforrásokkal is foglalkozni és alkalmazásával az energiamegtakarítás terén – hallottuk a sajtótájékoztatón dr. Harmathy Norberttől, aki a díjátadón megtisztelőnek nevezte, hogy díjazott lehet.

Végezetül a konferencia kiértékelésére és az oklevelek átadására került sor, Vékony László a szegedi Epam System Kft. képviseletében pedig különdíjakat osztott ki.

A VMTDK résztvevői szombaton este a Klein House-ban lazíthattak, vasárnap szervezői kerekasztal zajlott.