2024. április 26., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Buddy, a tortakirály

Nálunk is nagy népszerűségnek örvend Buddy Valastro amerikai cukrász – a tortakirály. Bizonyára sokan megcsodálták már alkotásait a TLC műsorán. Műhelyéből naponta érdekesebbnél érdekesebb, meghökkentő alakú és méretű torták kerülnek ki, amelyek megtervezése már valóságos kihívás, hát még az elkészítésük. Európai körútja során júniusban ellátogatott Belgrádba, októberben pedig Budapestre is, ahol több ezren várták, hogy élőben is találkozhassanak vele, hogy ellessék, megtudják tőle mesterségének néhány titkát, de a közönség a műsor kulisszatitkaira is kíváncsi volt.

Buddy megjelenése rendkívül szerény, egyszerű, szinte pillanatok alatt képes bárkivel baráti kapcsolatot kialakítani. Nem csalódott benne sem a szépszámú közönség, sem az újságírók hada. Derekasan állta a feléje zúduló kérdések áradatát, a kamerák tüzét. Jó értelemben vett tévésztár.

Hamar kitűnt a rajongókkal való beszélgetés során, hogy számára a legfontosabb a munka, a szakma becsülete, az, hogy ami kikerül cukrászműhelyéből, méltó legyen a tekintélyéhez, de mindenekelőtt a megrendelő legyen maximálisan elégedett a tortával.

Bartolo Buddy Valastro New Jerseyben született és nőtt fel, ott kezdett el dolgozni, egy olyan cukrászdában, amit 1910-ben nyitottak meg Hobokenben.

– Negyedik generációs pék vagyok, apám, akit ugyancsak Buddynak hívtak, üres zsebbel érkezett az USA-ba, és éveken át rengeteget dolgozott, hogy előrébb jusson, és 1964-ben megvette a Carlo’s Bakery nevű pékséget, amit megörököltem tőle – mesél a kezdetekről.

Műsorai (a Tortakirály mellett a Kitchen Boss, a Next Great Baker és a Bakery Boss is az övé) 160 országban láthatók, az első, a klasszikus Tortakirály hamarosan a hetedik évadába kezd Európában (az USA-ban eggyel előrébb járnak), ez a műsor hozta meg számára a valódi sikert. A siker egyébként 11 cukrászdát jelent hazájában, és esetleges európai terjeszkedést. Buddy még azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy éppen Budapesten nyitja meg az első nem amerikai üzletét. Ám a magyar sajtó ezt a kijelentését egyelőre inkább udvarias gesztusként kezeli.

– A 11 amerikai üzlet mellett most már saját webshopunk is van konyhai kiegészítőkkel, szakácskönyvet is kiadtam, és négy tévéműsort is forgatunk, szóval nem marad sok időm arra, hogy a cukrászattal foglalkozzak. A munkanap felét elviszi az üzletvezetés, amibe már teljesen beletanultam. Mindent saját magam tanultam meg. Az elején csak egy boltot kellett igazgatni, utána kettőt, és így tovább. Az időt jól be kell osztani, és nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy meló. Engem nem kényszerített erre senki. Nem mondta azt az apám, hogy fiam, te mindenképpen cukrász leszel. Alig voltam 12 éves, amikor azt mondta, hogy ideje megtanulnom, mit jelent a munka, és bevitt magával az üzembe. 17 éves voltam amikor apám meghalt, és mivel én voltam a legidősebb fiú a családban, nekem kellett átvennem a vállalkozást. Sofia lányom viszont éppen olyan, mint én, nagyon kreatív és soha, semmilyen körülmények között nem adja fel – ha valamibe belekezd, azt végigcsinálja. Óriási dolognak tartom, hogy az egész világon nézik a műsoromat, megcsodálják munkáinkat és azt a filozófiát, amit képviselünk, és azt, hogy ilyen sok emberhez el tudtam juttatni. Nagyon megható az a szeretet, amivel fogadnak, bárhová megyek, és mivel tisztában vagyok azzal, hogy amit elértem, azt a rajongóknak is köszönhetem, igyekszem minél többükkel beszélni, mert a személyes kapcsolattartás nagyon fontos. Amit a tévében látnak, az tényleg a valóság, a kamerák már nem zavarnak senkit, mindenki teszi a dolgát, és ebből kell a stábnak dolgoznia, mert arra nincs se idő, se lehetőség, hogy újravegyünk dolgokat: ez egy működő cukrászüzem és pékség, vevőkkel és megrendelőkkel, akiket nem érdekel az, hogy mi tévézünk. A stábnak kell alkalmazkodnia, másképpen ez nem megy.

Buddy nemcsak a nagy torták híve, hanem mellettük a hagyományos olasz sütiket is készíti és árulja. Feleségével, Lisa Valastróval és négy gyerekével él együtt. Eléggé népes család, rokonság veszi körül, sokan közülük vele együtt dolgoznak, és vérbeli olaszok módjára elég sokat civakodnak is, de ezek az összezördülések rövid lefolyásúak, és mindannyian nyertesként kerülnek ki a dologból. Csak néhányan közülük: Mauro Castano, Buddy jobb keze például a sógora, Maddalena Castano, Buddy nővére a pultnál dolgozik, Frank Frankie Amato első unokatestvér a fő tortadekoratőr, Joseph Joey Faugno a fő pék, ugyancsak sógor, akinek felesége Grace, Buddy legidősebb nővére pedig a pultnál számlálóként dolgozik, ugyanúgy, mint Lisa nővére.

– Életem első süteményét az édesanyámnak sütöttem, mert apám eleinte nem engedte, hogy a vevőknek egyedül süssek – nem voltam elég tapasztalt ehhez. Anyámnak születésnapja volt, és amikor mondtam apámnak, hogy sütnék valamit, azt mondta, legyen valami olyan, amit anyám szeret, és lepjem meg vele. Tipikus olasz süteményt készítettem neki, a cannolit, de a krémet egy kis csokival és dióval bolondítottam meg. Ízlett neki. Azt is szerettem volna tudni, hogy mitől lesz egy sütemény nagyszerű, és nem csak egyszerűen jó, amire azt mondta, hogy a lehető legkisebb apróságokon sok múlhat. Ha például a krémbe egy csepp olaj kell, akkor az egy csepp legyen, ne fél és ne kettő. Minden legyen a helyén, a recepttől, a hagyományoktól ne legyen nagy eltérés, és akkor nem történhet tévedés. Természetesen alkalmazkodni kell a hely kihívásaihoz, szokásaihoz. Ha veszünk egy sima tortát, amelyben krém és tortalapok vannak, az olasz módszer szerint a krém és a piskóta vastagsága egyforma – az amerikai tortákban már a krém dupla olyan vastag. Ezek kis dolgok, de oda kell rájuk figyelni.

A sajtótájékoztatón elmondta, hogy sütött már tortát Britney Spearsnek, Miley Cyrusnak, Rihannának és más nagy sztárnak, sőt még a NASA megrendelésének is eleget tett. Nagyon szívesen sütne tortát az elnöknek, ha lehetősége nyílna rá, valamint örült volna, ha felkérik Vilmos herceg és Kate esküvői tortájának elkészítésére, de nincs „elszállva” a sztároktól. Annak ellenére, hogy sokukat személyesen ismeri és közösen szórakozhatnának, ő a legszívesebben baráti, rokoni társaságban egy focimeccs és néhány sör mellett kapcsolódik ki igazán.