2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Marad a programhiba

Hat napig tüntettek Bukarestben és Románia nagyvárosaiban a fiatalok, miután egy fővárosi klubban fellobbant tűzben 54-en életüket vesztették, tucatnyian vannak ma is, két héttel a tragédia után válságos állapotban.

A tüntetők szerint Romániában olyannyira elharapódzott a korrupció, hogy az már ártatlan emberéleteket is követel. Az utca nyomására lemondott a román miniszterelnök, Victor Ponta. A tüntetők azonban nem tágítottak, a politikai osztály teljes kicserélését követelték.

A jószerint a virtuális világban élő fiatalok, úgy gondolták, a politikát úgy lehet megváltoztatni, mint a számítógépes programokat: ha rosszul működik, törölni, majd újratelepíteni kell. Ezért elutasították a párbeszédet a kormánypártokkal és az ellenzékkel is. Az államelnöktől várták a morális forradalmuk beteljesítését.

Ott voltam a bukaresti tüntetésen, elnéztem, meghallgattam a fiatalokat. Tudnak viselkedni, távol áll tőlük a rombolás, műveltek, jóakaratúak. Ugyanakkor naivak és tudatlanok. Kérésüket csak támogatni lehet: olyan országot szeretnének építeni maguknak, ahol a törvény uralkodik, ahol az egymás iránti felelősségre épül a társadalmi kohézió, ahol bűn a lopás és nagy hiba a korrupció. Azt is jól látják, hogy a demokratikus társadalom működésének az akadályoztatói éppen azok a politikusok, akik a demokratikus intézményekbe befészkelték magukat, kialakították a bűnözői csoportokat, hálózatokat, amelyek összetartó kötése éppen az általánossá növesztett korrupció. Ám nem értik, hogyan működik a társadalom, a politika. Senki nem tanította nekik.

A tapasztalt politikusok pedig jól tudták, hogy csak idő kérdése, és elhal az utca hangja, a politikai válság leple alatt pedig újraoszthatják egymás között a kártyalapokat, a lényeg, hogy senki közülük ne essen ki a játékból. Az államelnök, Klaus Iohannis lassú reakcióereje most határozottan jól jött a pártok vezetőinek. Csak napokkal később szólalt meg, két rendben is tanácskozott a pártokkal. Kikérte a tüntetők és a Romániában rég agyhalott állapotban lévő civil szféra képviselőinek a véleményét. Majd bejelentette azt, amit a figyelmes és jól informált politikai elemzők még a bukaresti klubban kitört tűz előtt tudtak: Victor Ponta helyett Dacian Ciolos lesz az új miniszterelnök. Az elnök embere.

Iohannis ezzel látszólag eleget tett a tüntetők kérésének. A miniszterelnök-jelöltnek nem örül sem az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt, sem az ellenzék, akinek miniszterelnök-jelöltjét, Cătălin Predoiut egyszerűen ejtette az államfő, noha egészen eddig hitegette.

Valójában minden maradt a régiben, a lejárt szavatosságú politikusok ott lesznek hatalom közelben. (Romániában a kormánypártok és az ellenzék együtt jelenti a valós – elsősorban gazdasági – hatalmat.) Annyi történt, hogy a szociáldemokrata–demokrata liberális–haladás párti koalíció helyett a nemzeti liberális–haladás párti–Romániai Magyar Demokrata Szövetség koalíció vezeti majd a választások évében Romániát. A Románia Haladásáért Országos Szövetség volt e változás kulcsa. Az egyetlen pontból – Románia nemzeti érdekének képviselete –  álló programmal rendelkező párt elnöke, a tüntetők által elkergetni kívánt Gabriel Oprea (természetesen nemzeti érdekből) átállt az új hatalom (ahogyan ő fogalmazott: a Nép) oldalára.

A miniszterelnök-jelölt, Dacian Ciolos egyébként jó szakember, vezetői tapasztalattal is rendelkezik, volt mezőgazdasági EU-biztos. Magyarul is tudhat, hiszen gyermekkorában sokat tartózkodott nagyapjánál, aki egy nyolcvan százalékban magyarok lakta szilágysági faluban élt.

Minisztereit a hétvégén mutathatja be.

A forradalmárt játszó gyerekek és fiatalok pedig abbahagyták a tiltakozást. Visszatértek a számítógépükhöz, legalább azon sikeresen szabadíthatják fel a zsarnokság alól valamely messzi-messzi galaxis bolygójának lakóit.