2024. április 26., péntek

Árendából újítják föl az evangélikus templomot

Zömmel az egyháznak visszaszármaztatott termőföld bérbeadásából finanszírozzák az evangélikus templom folyamatban lévő fölújítási munkálatait Zomborban.

Az ágostai hitvallású evangélikus keresztyén egyház nyilvántartása szerint a városban mintegy nyolcvan evangélikus hitű polgár él, többségében idős személyek, akiknek több mint egy évtizede nem volt alkalmuk istentiszteletre saját templomukban, amelyen bár nyolcvan esztendeje semmilyen fölújítási munkát nem végeztek.

– Az evangélikus templom történelmi műemlék, történelmünk és kultúránk része, gondját kell viselnünk, miként a szerb pravoszláv egyház is harcol a koszovói kolostorok megőrzéséért. Elkészítettük az építési tervet, megszereztük a fölújításhoz szükséges engedélyeket. Párhuzamosan megtaláltuk a kivitelezőt, és szerintem egy váratlanul jó együttműködésre került sor, hiszen felénk ritka a gyümölcsöző együttműködés. Örömmel tölt el, hogy bölcsen állt hozzá a fölújításhoz az evangélikus egyház és a helyi önkormányzat, fölismervén benne Zombor érdekeit – nyilatkozta Momčilo Backović, a városépítési igazgatóság vezetője szerdán, amikor az egyház képviselői megtekintették a munkálatokat.

– Megboldogult püspökünk, Dolinszky Árpád több pontba foglalta egyházpolitikáját, ezek közé tartozott a templomok és imaházak fölújítása, köztük a zombori templom restaurálása is. A városépítési igazgatóság igazgatója és a helyi önkormányzat az első perctől partner volt ebben a munkában. Jelenleg a külső fölújítás van folyamatban, a következő két szakaszban kerül sor a belső restaurálásra, amit követően a templom az egyházi szolgálat mellett a zombori polgárok kulturális igényeinek is elébe megy. Ezt idén januárban Saša Todorović polgármesterrel és munkatársaival eleve így tárgyaltuk le – mondta Balog Róbert püspöki titkár a munkálatok szemrevételezését követően.

A rekonstrukciós munkálatokat teljes egészében az evangélikus vallási közösség finanszírozza, legnagyobb arányban a vagyon-visszaszármaztatás során újra birtokba vett szántók bérbe adásából, részben pedig a vallási közösség magyarországi adományaiból.