2024. április 26., péntek
RÖVIDHÍR

Veszélyben a kormány?

Aleksandar Vučić attól tart, külföldi titkosszolgálatok indítanak támadást hatalma ellen

Reagálva Aleksandar Vučić szerb kormányfő néhány nappal ezelőtti kijelentésére, hogy külföldi titkosszolgálatok a megbuktatásán dolgoznak, Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete kifejtette: ami az USA-t illeti, semmi okuk megdönteni Aleksandar Vučić kormányát. Egyébként is, az USA mérhetetlenül elégedett a Vučić vezette kormány munkájával, emelte ki.

– A szerb kormány minden jó tettéért Aleksandar Vučićot illeti elismerés. Kérdem én, vajon miért ügyködnénk egy ilyen ember ellen? Az egyértelmű, hogy Koszovó tekintetében Szerbia és az USA nem értenek egyet, ugyanakkor mindkét ország tudja, hogy Belgrádnak és Pristinának Brüsszel közvetítésével rendezniük kell kapcsolataikat. Ez nem jelenti azt, hogy Szerbiának kötelessége elismerni Koszovó államiságát – fogalmazott Kirby.

Vučić néhány nappal ezelőtt a Happy tv Ćirilica című műsorában adott hangot abbéli meggyőződésének, hogy külföldi titkosszolgálatok tervezik megdönteni őt és a szerb kormányt. Véleménye szerint a titkosszolgálatokat és országaikat irritálja, hogy erejét nem kímélve küzd Szerbiáért és hogy tiszteletben tartja az ország alkotmányát.