2024. április 26., péntek

Hagyományos és minőségi termékek

A tartományi titkárság 26 húsfeldolgozó és tejtermelő kisvállalkozást támogatott

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár hús- és tejfeldolgozó családi kisüzemek támogatásáról szóló szerződéseket írt alá tegnap a sikeresen pályázó termelőkkel az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán. A tartományi titkárság az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karával és az újvidéki Élelmiszeripari Technológiai Intézettel közösen létrehozott projektjével a hagyományos és minőségi termékek piacát igyekszik serkenteni.

– Most 26 kis húsfeldolgozó és tejtermelő vállalkozást 50 millió dinárral támogatunk. Ezeknek a kis családi vállalkozásoknak a támogatása fontos, hiszen olyan hagyományos, minőségi termékeket állítanak elő, amelyekre komoly a kereslet – nyilatkozta Bogaroški.

– A mai nap jelentős nap az egyetemi karunk és a termelők számára. Egyesített erővel a nehéz körülmények ellenére hatalmas segítséget tudunk nyújtani a termelési kapacitások növelése terén. A Mezőgazdasági Kar szakértői tanácsokkal látják el a vállalkozókat, és a tartományi pénzbeli segítséggel együtt hozzájárulunk a jelentősen magasabb minőségi színvonalú mezőgazdasági termelés megvalósulásához – mondta dr. Nedeljko Tica, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának dékánja.

Dr. Anka Popović-Vranješ, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tejtermelést oktató professzora kifejtette, hogy nagyon sikeres projektről beszélünk, hiszen az egyetemi kar és a tartományi vezetés közös összefogásával megteremtődnek a feltételek a szabványok bevezetésére. A kisebb vállalkozásokban dolgozóknak kevesebb jószáguk van és több idejük, az állatoknak kedvezőbb életfeltételeket nyújtanak, és a megtermelt nyarsanyagokból minőségibb termék készül – magyarázta Popović-Vranješ.

Az óbecsei Bedleg Zsolt csirkeneveléssel foglalkozik, 7-8 ezer csirkéje van. A továbbiakban a hús tartósításával, füstölésével szeretne foglalkozni, így a tartományi támogatás segítségével az ehhez szükséges gépeket vásárolja meg. A húst később drágábban tudja eladni. Mintegy 3,5 millió dinárt befektetne a vállalkozásba, ebből 2,1 milliót biztosít a tartomány.

– Hentesszakmában dolgozom és egy elárusítóhelyiséget akarunk kialakítani, hogy a hagyományos termékeinket árulni tudjuk. Az épület bővítésére, darálógép, keverőgép megvásárlásához kell az anyagi ráfordítás – mondta a nemesmiliticsi Vujevity Árpád.

A bajmoki Cindel Antal húsfeldolgozó létesítményt szeretne létrehozni, az épületre és a berendezésre igényelte a támogatást. Épületbővítésre, hűtőházra, szigetelésre, kompresszorokra és a feldolgozáshoz szükséges gépekre van szükség. Nagyon jó a tartományi pályázat, hiszen előre odaadják a pénzt, így tudjuk, hogy mibe fektetünk be – részletezte Cindel.

– Tejfeldolgozás támogatására pályáztunk és 3,1 millió dinárt kaptunk. Egy öreg épületet akarunk felújítani, itt végezzük majd a munkálatokat. A tartományi segítség egy részét gépek beszerzésére fordítjuk. Túrót, tejfölt, joghurtot és sajtot fogunk készíteni. Jelenleg 35 fejőstehenünk van, az állatállományt is szeretnénk bővíteni, hogy a napi ezer liter tej meglegyen. Eddig az Imleknek adtuk el a tejet, ezután az Újvidéki Egyetem szervezésében adunk túl rajta – mondta az óbecsei Bonifát Mária.