2024. április 26., péntek

Költözködés Nagybecskereken

Nagybecskereken – nem kis felhajtás mellett – megnyílt az izraeli Aviv Arlon társaság bevásárlóközpontja. Eddig még csak Pancsován van ilyen típusú bevásárlóközpont és Belgrádban is csak most nyitnak ilyet.
Ez nem csak, hogy megváltoztatta Nagybecskerek Újvidék felőli kijáratának a kinézetét, hanem változást hozott/hozhat a legnagyobb bánáti város lakóinak a vásárlási szokásaiban is. Merthogy a kisvárosnyi bevásárlóközpontban mindent megvásárolhat az ember. Mindent, amire csak szüksége van: az élelemtől kezdve a ruházati cikkeken át egészen a műszaki felszerelésig. A kereskedők folyamatos akciókkal csalogatják a vevőket, már buszjáratot is sikerült szervezni az üzletközpontig. Emellett itt vannak a kikapcsolódási lehetőségek is, kávézók, cukrászdák, hamarosan lesz mozi és konditerem is. Egyszóval lesz benne minden. Csak pénz kell hozzá.

Üzenet a vásárlóknak (Fotó: Kecskés István)

Üzenet a vásárlóknak (Fotó: Kecskés István)

Közben elégedett az önkormányzat is, hiszen kevés város dicsekedhet manapság 30 millió eurós beruházással. Ennyit fektettek be ugyanis az izraeliek. A négyszáz új munkahely – ennyit emlegetnek – pedig csak hab a tortán. Mert ez az, ami a leginkább hiányzik mostanában a Béga menti városban. Azért vannak más vélemények is, persze.
A kevésbé derűlátók arra figyelmeztetnek, hogy a retail-parknak nevezett bevásárlóközpont miatt majd becsuknak a város központjában levő elárusítóhelyek. Egyesek a nemrég felújított városközpont elnéptelenedését jósolják. Mert néhány üzletlánc már a főutcáról az Aviv Parkba költöztette elárusítóhelyét. Ezzel csak folytatódik a városi üzlethelyiségek kiürítése, ami nem most kezdődött. Felvetődik a kérdés, hogy lesznek-e majd bérlői a kiürült üzlethelyiségeknek. Vajon mely üzletláncnak lesz kifizetődő, hogy Nagybecskereken, két helyen tartson fenn üzletteret. Abban a városban, ahonnan elköltözött a McDonald's is. Ahol évtizedek óta üresen állnak a Vajdasági Bank épülete alatt épült üzlethelyiségek.
Az új bevásárlóközpontnak nyilván nem örülnek a Béga menti város egyetlen mozijában sem. Ugyanis a retail-parkban éjjel-nappal lehet majd filmeket is nézni.
Egyes vélemények szerint az új bevásárlóközpont malmára hajtja a vizet az is, hogy a legújabb felújítási munkálatok után személygépkocsival még nehezebb megközelíteni a város központját. Így az emberek majd még könnyebben választják a városszéli – ingyenes parkolóval rendelkező – bevásárlóközpontot.
A fenti megjegyzések részben az ellenzéki pártok véleményét tükrözik. A hatalmi többség szerint viszont egy jó beruházásról van szó, amely új munkahelyeket biztosított, saját beruházási tőke és kockázat nélkül.
A nagybecskereki vállalkozók egyesülete viszont arra figyelmeztet, hogy a versengés még kilátástalanabb helyzetbe sodorja majd a kiskereskedéseket, amelyek már most is a megmaradás határán vergődnek. Ennek következtében akár további elbocsátások is lehetségesek. Szerintük is gondba ejtő a központ elnéptelenedése, amelynek a felújítására nemrég milliókat költöttek.
A végszót azonban nyilván majd a vásárlók mondják ki, pénztárcájuktól függően. Ha lesz vásárlóerő, akkor az új bevásárlóközpontnak és a központban levő üzleteknek is lesznek kuncsaftjai. A nagybecskerekiek többsége egyelőre az új üzletek kirakatait fürkészi. Aztán majd meglátják. A beruházók viszont már előre kiszámították, hogy évente 250 ezer vásárlójuk lesz. Pont annyi, ahány lakosa van jelenleg Közép-Bánátnak.