2024. április 26., péntek

Ötéves a kommunális rendőrség

A kommunális rendőrségről hozott törvény értelmében, az illetékes városi felügyelőség hivatala 2010 novemberében létrehozta az újvidéki kommunális rendőrséget, amely immár öt éve működik

A kommunális rendőrségről hozott törvény értelmében, az illetékes városi felügyelőség hivatala 2010 novemberében létrehozta az újvidéki kommunális rendőrséget, amely immár öt éve működik.

Az újvidéki kommunális rendőrség novemberben ünnepli fennállásának ötödik évét, jelenleg 54 rendőr dolgozik kötelékében, de az újvidéki önkormányzat 17 újonc alkalmazását tervezi (Ótos András felvétele)

Az újvidéki kommunális rendőrség novemberben ünnepli fennállásának ötödik évét, jelenleg 54 rendőr dolgozik kötelékében, de az újvidéki önkormányzat 17 újonc alkalmazását tervezi (Ótos András felvétele)

A kommunális rendőrség feladatkörébe tartozik a kommunális rend fenntartása, a környezetvédelmi előírások betartásának a felügyelete, valamint az újvidéki önkormányzat által előírt munkafeladatok végrehajtásának a felügyelete. Az ötéves évforduló alkalmából rendezett ünnepségre ellátogatott Vladimir Stojković, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja is.

– Öt év után beláttuk, hogy a kommunális rendőrség nagy mértékben segíti a rendfenntartó erők munkáját. Ma már 54 kommunális rendőr dolgozik Újvidéken, ami egy ekkora városnak nem elég, reméljük, a közeljövőben alkalmazhatjuk majd azt a 17 rendfenntartót, akik most fejezik be a kiképzést. A kommunális rendőrségnek az a feladata, hogy éjjel-nappal a polgárok szolgálatában álljon, és munkáját lelkiismeretesen végezze. Az új rendőrök alkalmazása nagy mértékben növeli majd a közbiztonságot, és jobban odafigyelhetnek a kommunális előírások betartására is – mondta Stojković, majd gratulált az ötéves évforduló alkalmából.

Milan Laketić, a kommunális rendőrség főnöke hangsúlyozta, a kommunális rendőrség teljes mértékben a polgárok szolgálatában áll, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy öt év alatt több mint 65.000 különféle polgári feljelentés érkezett hozzájuk.

– Majdnem 50.000 feljelentésre reagált a kommunális rendőrség, és kb. 20.000 szóbeli büntetést rótt ki, és szabálysértési-bűnvádi feljelentésre való kérelmet adott át a rendőrségnek. A kommunális rendőrségnek az elsődleges célja a megelőzés, ezen a téren érhetünk el igazi eredményeket, nem pedig a büntetéssel. Jelenleg 54 kommunális rendőr dolgozik Újvidéken, ők felügyelnek a városi és a peremvárosi területeken is. Nemsokára kiírjuk a pályázatot további 17 rendőr alkalmazására, a kiképzésük befejezéséig már csak egy vizsgájuk maradt. Az új rendőrökre nagyon nagy szükség van, alkalmazásuknak legfőképpen az újvidékiek örülhetnek, hiszen az ő érdekük a kommunális rend fenntartása – magyarázta Laketić.

Az idei év legjobb kommunális rendőreinek Dragana Magočevićet és Jovan Brborićot nevezték ki, a kitüntetettek szerint az elismerés arra sarkallja majd őket, hogy még jobban végezzék munkájukat.