2024. április 26., péntek

Elment az utolsó vonat

Megszüntette a MÁV a Szeged–Szabadka közt közlekedő járatát

Beigazolódott, amit néhány napja csak kérdőjellel mertünk leírni: Hétfőn délután elment az utolsó röszkei vonat a csongrádi megyeszékhely állomásáról. A MÁV-Start hivatalosan is megszüntette a Szeged–Röszke–Szabadka vonalon közlekedő járatát.

A vasúttársaság indoklása szerint a menekültválság, valamint a határzár miatt az utóbbi időben már annyira kevesen utaztak ezen a vonalon, hogy azt már nem érte meg fenntartani. A vonatok augusztus 31-e óta már amúgy is csak a magyar határig közlekedtek. A kalauzon, a masinisztán és egy ismerősükön kívül mindössze négyen ültek hétfőn az 1980-ban Csehszlovákiában gyártott motorkocsin.

A Magyar Vasúttörténet című kiadványban az olvasható, hogy a vasútvonal az Alföld–Fiumei Vasúttársaság által Nagyvárad–Eszék között épített, úgynevezett Alföld–Fiume vasút egyik szakasza volt. A vasút első, Szeged és Zombor közötti, 101 km hosszú vonalszakaszát 1863-tól kezdték el építeni, és 1869. november 11-én adták át a forgalomnak. Ezen döntésével csaknem százötven éves vonalat szüntetett meg tegnap a MÁV.