2024. április 26., péntek
RÖVIDHÍR

Megállj, a Telekom eladásának

Több ezer ember emelte hangját a közvállalat kiárusítása ellen

Több ezer ember gyűlt össze ma délben Belgrádban, hogy a Telekom eladása ellen emelje fel a hangját. Mint az a tüntetésen elhangzott, a Telekom nemzeti kincs, hiszen gazdaságosan működik, profitot termel, így jelentős összeggel járul hozzá az állami költségvetéshez, vagyis eladása megengedhetetlen.

Mindenek előtt a vállalat alkalmazottaiból álló tömeget, amely élén a Telekom két reprezentatív szakszervezete állt, más szakszervezeti ágazat is támogatott, így a villanygazdaság, a Kolubara, az egészségügyi technikusok, valamint a tanügyi dolgozók is, ám a tüntetéshez több politikai párt is csatlakozott.

A tömeg 11-kor a Szent Márk templom előtt gyülekezett, majd 12 óra előtt 10 perccel a Sándor király sugárútról indulva, a Svetozar Marković utcán át, a Nemanja utcán haladt végig a kormány épülete elé, hogy ott még egyszer ismertessék követeléseiket és megindokolva azt, átadják a Telekom eladása elleni tiltakozó levelüket. Mint kiemelték, a kormány még mindig leállíthatja  a vállalat többségi tulajdonának eladását, amire november 16-án kerülne sor a Privatizációs Ügynökségben. A kormányban azonban az őrökön kívül nem volt, aki átvegye ezt a levelet, így a tömeg a Miloš kenéz utcán haladva, a Milán király utcán át, az elnöki palota felé vette útját, hogy ott az államelnöknek adja át azt. Az államfő azonban nem volt a palotában, és az iktatóban sem dolgozott senki, így arra kényszerültek a szakszervezeti képviselők, hogy csupán leadják tiltakozó okiratukat. De arra biztatták a tömeget, hogy ha senki nem hallgatja meg kérésüket, újra az utcára vonulnak.

Részletes beszámolónkat a tüntetésről a holnapi számunkban olvashatják.