2024. április 26., péntek

Ismét lesz felnőttcsapat Adán?

Az adai AFK Labdarúgóklubban közel száz regisztrált utánpótláskorú focista edz, akik hat csapatban játszanak a korosztályos bajnokságokban

A tavasszal az AFK, az adai labdarúgóklub közgyűlése új, jórészt fiatalokból álló vezetőséget választott Kabók Edekon elnök vezetésével. Az új klubvezetés az elmúlt fél évben kizárólag az utánpótlás-neveléssel foglalkozott, növelve a fiatal játékosok, az edzők és a korosztályos csapatok számát. Kabók Edekon elmondta, hogy eredményes fél évet zártak, miután az AFK-ben folyamatos volt az utánpótlás-nevelés, közben megszervezték a Böködi Zoltán-utánpótlástornát is, amelyen 24 csapat vett részt. A klubelnök kiemelte, hogy az egyesületnek jelenleg 96 igazolt utánpótláskorú játékosa van, akik öt korosztályos bajnokságban összesen hat csapatban játszanak:

– Az AFK a legfiatalabb labdarúgói, a 2007-es és 2008-as korosztályhoz tartozó gyerekek a tél folyamán a nagykikindai Mini-Maxi Ligában versenyeznek. Bár még nem számítanak versenyző korosztálynak, de mi már igazolt játékosként tartjuk őket számon, mindegyiket leigazoltuk, és átestek az orvosi vizsgálaton is. A 2005–2006-os generáció esetében olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy összesen 23 játékosunk van. Ennek köszönhetően két csapatot tudtunk benevezni a Magyarkanizsa–Zenta–Ada Labdarúgó-szövetség által indított Fudbal 7 nevű bajnokságba. A nyáron indult egy kezdeményezés a kispionírliga megújítására, amely Fudbal 9 néven szerepel. Az AFK-nak ebben a ligában is van egy csapata, amelyben a 2003–2004-es gyerekek szerepelnek. Természetesen a pionírok sem hagyhatók ki, akik a 2001–2002-es korosztályhoz tartoznak. A pionírok mellett a tervünk az volt, hogy megszervezzük a kadétcsapatot. Örömmel mondhatom, hogy van 24 igazolt kadét játékosunk, akik a Szabadkai Minőségi Ligában versenyeznek – közölte Kabók.

A kadétcsapatot Rohacsek Aurél edző vezeti, a pionírcsapat munkáját Budai Zoltán tréner koordinálja, a kispionírokat a Fudbal 7-be tartozó játékosokkal együtt Berec Csaba edző irányítja, a Mini-Maxi Ligában szereplő legfiatalabbakat pedig Bognár Róbert. Kabók Edekon megjegyezte, hogy elégedettek lehetnek a csapatok teljesítményével, miután a kadétok, a fiatalabb serdülők és a Fudbal 7-ben szereplő csapat a saját bajnokságuk élvonalában találhatók, a pionírok a középmezőnyhöz tartoznak, a legkisebbek pedig egyelőre még csak most kezdték meg a bajnoki szereplést.

– A nagy célt elértük, a százas játékoslétszámot és a kadétcsapat beindítását, illetve minden korosztály működtetését. Ezt meg kell őrizni, ami már nehezebb lesz. Azt tervezzük, hogy 2016 nyarától újra megalakítjuk a felnőttcsapatot, ami azonban nem mehet az utánpótlás kárára. A klubvezetés mindent megtesz azért, hogy a jelenleg kialakított utánpótlásbázis megmaradjon. Az utánpótlás-generációnk ugyanis egymást segíti a versenyzésben, ez egy működő rendszer. Minden kiöregedő generáció maga előtt tol egy korosztályt, illetve őt is tolja tovább egy fiatalabb generáció. Ez olyan, mint egy vasúti szerelvény: a korosztályok egymásba kapaszkodnak, húzzák és tolják egymást. A következő nagy lépés a felnőttcsapat megalakítása lesz, de a legnagyobb hangsúlyt továbbra is arra fektetjük, hogy az utánpótlásbázisunkat megőrizzük, és fejlesszük a színvonalát – közölte a klubelnök, aki hozzátette, hogy a felnőttcsapat megalakítása azért fontos, mert jövő nyárra kiöregszik 8-9 játékos a kadétcsapatból, akiket enélkül szélnek ereszthetnének, ezt viszont nem szeretnék. Kabók elképzelése szerint ők képezhetik a jövendőbeli felnőttcsapat gerincét, amelyet régi játékosokkal, illetve vidéken szereplő adaiakkal egészítenének ki. Kiemelte, hogy a felnőttcsapat nélkül fölösleges az utánpótlás-nevelés, és ez fordítva is érvényes.

– A kettő szorosan összetartozik. Ha a 1998-as születésű fiatalok a nyárra kiöregszenek a kadétligából, mit csinálunk velük, másnak neveltük őket?! Ezért felnőttcsapat nélkül nincs értelme az utánpótlás-nevelésnek, hacsak nem valamelyik nagyobb klub fiókcsapatának lehet bennünket tekinteni, de jelenleg erről szó sincs. Mindent megteszünk, hogy legyen első csapat, a klub anyagi kiadásait pedig tovább kell racionalizálni. Szerintem előteremthető az a pénzt, ami szükséges a felnőtt- és az utánpótláscsapatok versenyeztetéséhez, mert Ada városának szükség van érett, kisportolt és egészséges fiatalokra, akik nem a stadion rongálásában vezetik le a fölös energiát, hanem a pályán a góllövéssel és a mérkőzések megnyerésével – közölte Kabók Edekon.