2024. április 26., péntek

Porosenko véleményezte Darth Vader kormányfői ambícióit

Petro Porosenko ukrán elnök tegnap válaszolt arra a petícióra, amelynek szerzője azt kezdeményezte, hogy nevezze ki Darth Vadert miniszterelnökké. A Csillagok Háborúja hírhedt főgonosza Ukrajnában egy hivatalosan bejegyzett politikai szervezet, az Internet Párt vezetője.

A „sötét nagyúr” kormányfői kinevezésére vonatkozó megkereséssel azért kellett komolyan foglalkoznia, mert augusztus végén aláírt egy rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján, és ha egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azt kötelezően meg kell vizsgálnia, és válaszolnia kell rá. A Darth Vader kinevezését kezdeményező petícióhoz pedig több mint 25 ezer támogató aláírása gyűlt össze. A megkeresést az Internet Párt tagja, Yoda Vladimirovics Mester nyújtotta be még szeptember 8-án.

Porosenko válaszában emlékeztetett arra, hogy az alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő előterjesztése alapján a parlament nevezi ki. Az elnöknek viszont kormányfőjelöltként azt a személyt kell a törvényhozás elé terjesztenie, akit a parlamenti frakciók javasoltak.

Az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége igen népszerű lett az ukránok körében. Az elnöki hivatalba már az első hónapban több mint ezer petíció érkezett. Több kezdeményezés meghaladta a 25 ezres támogatottságot, köztük az arra vonatkozó, hogy rendezzenek népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról és az, amely az utcán szemetelők megbírságolását kezdeményezi.

Az Internet Párt az utóbbi években szinte minden választáson elindult, jelöltjei valamennyien a Csillagok Háborúja hősei. A nyilvánosság előtt kizárólag kosztümben mutatkoznak, kilétüket nem fedik fel. Vezetőjük, Darth Vader indult tavaly az államfői tisztségért is. Az október 25-én megrendezett helyhatósági választásokon a dél-ukrajnai Odesszában indultak a párt jelöltjei Darth Vader Blokkja néven, és meglepően jó eredményt értek el: a pártra a nem hivatalos adatok szerint mintegy hétezren szavaztak, ez pedig az összes voks 2,74 százaléka. Ezenfelül Darth Vader polgármesterjelöltként csaknem ötezer szavazatot kapott, ezzel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg. Ezzel ugyan még nem szerezték meg a polgármesterséget, és tanácstagok sem lehetnek, hiszen a bejutási küszöb öt százalék, de az elért eredmény akkor is figyelemre méltó.

A világsajtót bejárta a hír, hogy az október 25-ei helyhatósági választások során Odesszában a rendőrök őrizetbe vették a párt egyik jelöltjét, Chewbaccát, mert „illegálisan kampányolt”, és nem volt hajlandó igazolni magát, Darth Vadert pedig nem engedték szavazni, mert elutasította azt a kérést, hogy vegye le a sisakját.