2024. április 26., péntek

A nagybecskereki végzősök továbbtanulnának

Nagy érdeklődés a Nagybecskereki Gimnáziumban  (Kecskés István felvétele)

Nagy érdeklődés a Nagybecskereki Gimnáziumban (Kecskés István felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási tájékoztató körútja keretében szerdán este a nagybecskereki középiskolákban tartottak szülőértekezleteket. Salamon Géza, az MNT oktatási bizottságának az alelnöke az Egészségügyi Középiskolában, a Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában, valamint a Nagybecskereki Gimnáziumban ismertette a fiatalok szülőföldön maradását célzó iprogramokat.
Az általános benyomásom az, hogy a szülők sok mindent tudtak ezekről a programokról. Sok újdonságot hallottak, és nagy volt az érdeklődés – különösen az Európa Kollégium iránt. Örvendetes, hogy a három középiskola szinte mind a 74 végzőse szeretne továbbtanulni, mondta a szülőértekezletek után Salamon Géza.
A Nagybecskereki Gimnáziumnak 29 magyar végzőse van. Legtöbben itthon szándékoznak továbbtanulni. De vannak, akik a magyarországi iskoláztatást részesítik előnyben. Pacsa Árpád osztályfőnök reméli, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja maradásra bírja majd a végzősöket, hogy a vajdasági magyarságnak az intellektuális kapacitását erősítsék.
A beszélgetésen több szülő is elmondta, hogy miért nem választották gyerekük számára az Európa Kollégiumot. Szerintük – az elhelyezkedési gondok miatt –indokolatlan az a kitétel, amely az iskoláztatásuk befejezése után háromévi itthon maradásra kötelezi a fiatalokat.
A beszélgetésen jelen voltak a végzős diákok is. Van, akinek már világos elképzelése van a továbbtanulásról, de vannak olyanok is, akik még nem hoztak végleges döntést. Urbán Mária például Újvidéken szeretné folytatni a tanulmányait, Brnić Miroslav viszont Magyarországon szeretne továbbtanulni. Benkő Krisztián eredetileg Nagybecskereken szándékozott tovább tanulni, de az Európa Kollégiumról kapott információk után nincs kizárva, hogy Újvidéken folytatja iskoláztatását.
A Magyar Nemzeti Tanács külön a végzős diákokkal is szervez majd beszélgetéseket.