2024. április 26., péntek

Modern történetek klasszikus köntösben

Óbecsén mutatta be legújabb novellásköteteit Sándor Zoltán író
Mák Ferenc és Sándor Zoltán (fotó: Fehér Rózsa)

Mák Ferenc és Sándor Zoltán (fotó: Fehér Rózsa)

Sándor Zoltán író, újságíró két kötetével ismerkedhettek meg azok az óbecseiek, akik kedden este megjelentek az Óbecsei Népkönyvtár és a szabadkai Életjel Kiadó szervezésében megtartott könyvbemutatón. A Föltámad a szél és a Térdről a világ című novelláskötetekről a szerzővel Mák Ferenc irodalom- és művelődéstörténész beszélgetett.

Sándor Zoltán évek óta Szabadkán él, de szülőfalujához, Muzslyához való kötődése a Föltámad a szélben megjelent, némi miszticizmussal és számos tragédiával átszőtt novellák világában különösen tetten érhető. Az egy évszázadot felölelő, a képzeletbeli Máriafalván játszódó novellák történetei a családi legendáriumok, az igaz történetek és a fantázia világából táplálkoznak. A Térdről a világ című kötet novellái ezzel szemben a volt Jugoszlávia térségében, napjainkban játszódnak, és ezek az érdesebb történetek elsősorban a kiszolgáltatottságról szólnak. A szerző szerint mindkét kötet novellái arra a kérdésre keresik a választ: hogyan hatnak ki a történelmi, politikai események az emberek életére, és hogyan befolyásolja egy társadalmi mozzanat a kisember életét, de míg Máriafalva tragédiákkal terhelt világát átlengi némi humor, addig a Térdről a világ novellái már egy kiüresedett társadalom képét tükrözik.

Mák Ferenc szerint épp az ilyen az emberi léptékű történetek hiányoznak évtizedek óta az irodalomból.

– Az irodalom társadalmi és politikai kényszerek hatására elvált a valóságtól, és beköszöntött a posztmodernszerű mutatványok és mellébeszélések kora. Az irodalom igazi funkciója ebben a túlméretezett modernitásban elveszett, a művészetnek megszűnt a közösséget megszólító, moralitást közvetítő szerepe. Én Zoltán novelláiban megtaláltam azt a fiatal gondolkodót és fiatal írót, aki visszatért a történelem indukálta emberi történetekhez. Remélem, hogy az ő nemzedéke lassan visszahozza az irodalomba az olyan modern történeteket, amelyek mögött hatalmas társadalmi traumák állnak. Számomra a 20. század vége és a 21. század eleje pont arról szól, hogy a klasszicitást újra fölfedezi magának az ember – hallhattuk Mák Ferenctől.

Sándor Zoltán azt ígéri: Máriafalva lakói tartogatnak még újabb történeteket az olvasóknak, és a szerző jóformán már ki is faragta a Boszorkány botját. Ezzel a címmel jelent meg néhány évvel ezelőtt egy hosszabb elbeszélése, amiből azonos címmel most egy regény készül.