2024. április 26., péntek

Megkezdte működését a bródi tranzitközpont

Megkezdte működését a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpont, ahova már a reggeli órákban ezer migráns érkezett. Ők még korábban lépték át a szerb–horvát határt Bapska körzetében – mondta Ranko Ostojić horvát belügyminiszter újságíróknak kedden.

Kijelentette: ezzel egyidejűleg lezárják a Berkasovo–Bapska áteresztési pontot, és megszüntetik a regisztrációt is a kelet-szlavóniai opatováci sátortáborban, amelyen eddig 300 ezer illegális bevándorló haladt át. Hozzátette: délután a szerbiai Šidről is várnak két vonatot, amely megállás nélkül, közvetlenül Bródba szállítja majd a migránsokat. Opatovácon jelenleg kétezren tartózkodnak, a nap folyamán pedig őket is átszállítják a tranzitállomásra.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a migránsok gyors ellátást kapnak, majd a regisztráció után rövid időn belül Szlovéniába viszik őket. „Feltorlódás esetén a téliesített tranzitközpont ötezer főt tud ellátni” – hangsúlyozta.

A bródi befogadóállomás két szárnyból áll, és öt-öt ezer főt képes befogadni. Míg az egyik szárnyban elszállásolják az embereket és ellátást kapnak, addig a másik szárnyat kitakarítják, és előkészítik a következő ötezer fő fogadására.