2024. április 26., péntek

Ne adják el a Telekomot!

Összesen százezer aláírással megerősített petíciót adtak át a cég szakszervezetei a kormánynak

A Telekom dolgozói november 11-én újra az utcára vonulnak, hogy az adásvétel ellen tiltakozzanak. A válasz is megérkezett: Mindenáron nem fogjuk eladni a Telekomot – hangzott az államvezetés rövid üzenete.

Miroslav Joksimović, a Telekom szakszervezetének tagja, érdekképviseleti tömörülése nevében arra kérte a kormányt, hogy ha eladásra kerül a sor, az állam maradjon a többségi tulajdonos, hogy továbbra is vétójoggal rendelkezzen, ha az új vezetőség kritikus statisztikai lépések meghozatalára készülne.

– Az állam közbeléphetne olyan esetekben, amikor átképző programokat törölne el az új tulaj, megváltoztatná a cég hatáskörét, különböző kisebb vállalatokra szakítaná a Telekomot, vagy ha olyan döntéseket kívánna hozni, amelyekkel megsértené az alkalmazottak jogait – magyarázta Joksimović.

Aleksandar Vučić kormányfő az üggyel kapcsolatban elmondta: csak akkor válik meg az államvezetés a telekommunikációs cégtől, ha elég pénzt kap érte. Ha ez nem sikerül, szerkezetátalakítás alá kerül a vállalat.

– A Telekom jelenlegi állapotában nem állná meg helyét a piacon, bármit is állítanak a dolgozói. Ahhoz, hogy egy cég versenyképes legyen, állandó befektetésekre, újításokra, a világtrendek követésére van szükség. A legtöbb európai állam, amelynek ma telekommunikációs cégei vezető pozíciót töltenek be, magánkézbe kerültek – emelte ki a miniszterelnök.

Alaksandar Vlahović volt privatizációs miniszter szerint minél tovább húzza a kormány az eladást, annál kedvezőtlenebb ajánlatot fog kapni a potenciális vásárlóktól.

– Minél többet késik az eladás, annál kevesebb pénzt kínálnak majd érte az érdeklődők. Úgy hiszem, ha továbbra is folytatódik ez a trend, az állam magára marad, egyedül pedig nem hiszem, hogy képes lesz rendbe hozni a vállalatot. Sokan a norvég telekommunikációs közvállalat példájával hozakodnak elő amikor a Telekom a téma, de az igazság az, hogy össze sem lehet hasonlítani a szerbiai üzleti kultúrát a norvég ügyintézési, üzletkötési és cégvezetési tradíciókkal – nyilatkozta a volt tárcavezető.

A szakszervezetek azt állítják, hogy a Telekom évente 140 millió euróval tölti meg az államkasszát, és úgy vélik, hogy 1,7 milliárd euró alatt nem kéne eladni a vállalatot.

Eddig a Deutsche Telekomot tartják a legvalószínűbb kuncsaftnak a hozzáértők.