2024. április 26., péntek

Áramkimaradás miatt leállt a cukorgyár

A termelés és a fűtés is megsínylette a rendszer szétesését

Hétfőn hajnali két óra tájban az áramellátásban jelentkezett ismétlődő kimaradások, a feszültség drasztikus esése miatt biztonsági okokból leállt a termelés a zentai cukorgyárban. Az ideiglenes leállás azt is jelentette, hogy hétfőn napközben megszűnt a távfűtés a városban.

A távfűtött lakások tulajdonosai és a közintézmények dogozói arra lettek figyelmesek, hogy már nem melegek a fűtőtestek, és az alállomások nyomásmérő berendezései a szokásos 3-4 bar nyomás helyett nulla körüli állapotot mutattak.

A cukorgyárból tegnap délben kapott információk alapján az elektromos ellátásban beállt súlyos zavarok, tartós feszültségcsökkenés okozták a termelési rendszer szétesését, amit a gyár vezetősége felró az áramszolgáltatónak. Az elmúlt időszakban gyakoriak voltak a rövid áramkimaradások, amit a polgárok is észleltek, a saját háztartási elektromos berendezéseik és a számítógépek is le-leálltak, ha nem rendelkeztek szünetmentes tápegységgel, amely tudja működtetni a komputereket áramkimaradás estén is.

A nagy fogyasztók, a gyárak és termelőüzemek, köztük az Alltech élesztőgyár is már több ízben kifogásolta az áramellátásban jelentkező ismétlődő fennakadásokat, amit csak jelentős pluszköltségek, beruházások árán tudnak kivédeni a nagyfogyasztók.

A cukorgyár vezetősége a gyár hétfő délutáni újraindítása után a városi távfűtés fokozatos helyreállítását ígérte.