2024. április 26., péntek

A magyar vállalatok világszínvonalat képviselnek

Magyarország és Szerbia közös energiafelhasználásáról tanácskoztak Újvidéken a két ország magas rangú képviselői

Az Energiaügyi és Befektetési Napok rendezvénysorozat keretében csütörtökön nemzetközi energiahatékonyságról szóló konferenciát tartottak az Újvidéki Vásáron. A konferenciát a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság, Magyarország belgrádi nagykövetsége és a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezte.

Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete elmondta, hogy évről évre növekszik a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

– 2015 első hét hónapjának adatai alapján arra számítunk, hogy az idén újabb csúcsot sikerül elérni. A legjelentősebb magyarországi cégek már hosszú ideje jelen vannak Szerbiában, újabb befektetéseken gondolkodnak. A cél az, hogy ne csak ők, hanem a kis- és középvállalkozások is minél nagyobb számban jelenjenek meg Szerbiában. Legalább ennyire fontos, hogy a szerbiai cégek is minél nagyobb számban tevékenykedjenek Magyarországon. A két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítésének egyik nagyon jó eszköze a különféle konferenciák és kiállítások szervezése. A mai konferencia azt a célt szolgálja, hogy a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó magyarországi cégek bemutassák, hogy milyen kapacitásokkal bírnak. A magyar vállalatok ezen a téren világszínvonalat képviselnek, és olyat tudnak mutatni, amire Szerbiában szükség van – nyilatkozta dr. Pintér.

Nagy Erzsébet beszél, az asztalnál ülnek (balról jobbra): Nyilas Mihály, dr. Pintér Attila, Csáki Mihály, Miroslav Vasin (Fotó: Ótos András)

Nagy Erzsébet beszél, az asztalnál ülnek (balról jobbra): Nyilas Mihály, dr. Pintér Attila, Csáki Mihály, Miroslav Vasin (Fotó: Ótos András)

Nagy Erzsébet a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviseletében kifejtette, hogy a politikai színtér nagyon sok lehetőséget ad a kapcsolatok építésére. Ebben az évben különösen sok rendezvényt tudunk magunk mögött, amelyek lehetőséget biztosítanak a két ország közötti sokkal szorosabb együttműködésre gazdasági és vállalkozói tekintetben is – mondta Nagy.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat 2014-ben kormányzati szándékkal hozták létre, azzal a céllal, hogy az exporttámogatási törekvéseket és tevékenységeket egy szervezetbe integrálva a kis- és középvállalkozások igénybe tudják venni. Az MNKH-nak minden kontinensen, összesen 29 országban van képviselete.

Nyilas Mihály oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és a tartományi kormány alelnöke szintén részt vett a konferencián.

– Felkértek, hogy mutassam be azokat a potenciálokat, amelyekkel Vajdaság hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez, különösen a Magyar Nemzeti Kereskedőház újvidéki irodájának megnyitása kapcsán. Fontos, hogy azok, akik Magyarországról eljöttek az értekezletre megismerjék a tartomány által nyújtott támogatási lehetőségeket egy potenciális gazdasági együttműködés keretében. Ezekről a lehetőségekről beszélünk a mai konferencián. Ismertetjük, hogy az elmúlt években milyen hatáskörök mentén milyen támogatásokat nyújtottak az egyes tartományi titkárságok, de ide tartozik a Tartományi Nagyberuházási Alap, a Vajdaság Vizei Közvállalat. Természetesen kitérünk a következő évek teendőinek megvitatására is – mondta Nyilas.

Magyarország Szerbia negyedik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A két ország közötti kereskedelemből Vajdaság jelentős mértékben kiveszi a részét, mivel a kivitelre szánt termékeinek 55 százaléka Magyarországra kerül – emelte ki Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár.

– A Magyarország és Szerbia közötti együttműködés kiváló. Ebben a kapcsolatban fontos szerepet játszik Vajdaság, amely 1628 hektárnyi termőfölddel, 1400 kilométer hajózható úttal és az európai uniós átlagnál nagyobb szélenergia-kapacitással rendelkezik. Ezek a nagyszerű feltételek elősegítik a két ország közötti gazdasági együttműködés kiszélesítését, különös hangsúlyt fektetve a megújuló energiaforrásokra – nyilatkozta Vasin.