2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Jókor jöhetett a fehérvári atyai pofon

Harmadik edzőjével is kikapott a Videoton, szenved a Diósgyőr, száguld a Fradi

Ez a szezon már a kutya vacsorája lesz Székesfehérváron, a Videoton ugyanis harmadik edzőjével is belekóstolt a vereség ízébe. A bajnoki címvédő Bernard Casoni és Pető Tamás után Horváth Ferenccel próbál kilábalni a válságból, de az Andráshida elleni magyarkupa-siker (2:0), majd a Honvéd 3:0-s legyőzése után a hétvégén Szombathelyen 1:0-ra kikapott.

„Minden játékosnak meg kell találnia a maga motivációját, amiért képes bármikor bármit feláldozni a pályán a győzelemért. Nem az edző személye a fontos, vagy az, hogy mit nyilatkozik, hanem az, hogy ez a belső motiváció legyen rendben. Természetesen ezt elmondtam már az öltözőben is, bízom benne, hogy egy jó időben jött atyai pofon volt az élettől az előző szombathelyi meccs. Akik a Honvéd ellen jól játszottak, nem felejtettek el focizni pár nap alatt, ezek a dolgok fejben dőlnek el, és a hétvégén nem voltunk annyira élesek, mint egy héttel korábban” – nyilatkozta Horváth Ferenc, aki csak a cserepadon ültette Lang Ádámot és Szolnoki Rolandot is, és ez nem túl jó előjel két válogatottkeret-tagnak a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt.

A fehérváriak a Diósgyőrt fogadják a hétvégén, a két csapat egyaránt 15-15 ponttal az alsóházhoz tartozik. A borsodi csapatnál a vezetők az első hat közé jutást tűzték ki célul, de a korábbi edző, jelenleg a szerb U21-es válogatottat irányító Tomislav Sivić siralmas véleményt fogalmazott meg.

„Gyenge csapat, ez nem kérdés. Az élmezőny teljesen irreális, a 6–10. hely valamelyikét érzem elérhetőnek jelen pillanatban” – mondta, valószínűleg nem sok helyi rajongót szerezve ezzel.

A Diósgyőr a Fraditól kapott ki simán 2:0-ra, a zöld-fehérek újabb lépést tettek a halhatatlanság és a klubcsúcs felé vezető úton. A következő ellenfél hazai pályán a Vasas lesz, amely gyenge formában van, azaz ellene kötelező a siker.

A Haladás öt nyeretlen mérkőzés után győzött ismét, és a Videoton elleni siker jó előjel lehet az MTK elleni idegenbeli fellépéshez. „Minden játékosom nagyon koncentráltan futballozott, hihetetlenül jót tett a lelkünknek a győzelem” – jelentette ki Mészöly Géza edző, aki augusztusban hazai pályán 2:2-es döntetlent ért csapatával a kék-fehérek ellen.

A mostani meccs igazi rangadónak számít, a harmadik helyezett fogadja a negyediket, és annak ellenére jó mérkőzést várunk, hogy kevés nézőre van kilátás. Viszont látszik a fény az alagút végén, a Vasasnál albérletben szereplő MTK új stadionja 2016. szeptember 21-ére elkészül, a tervek szerint a hivatalos megnyitón a portugál Sporting lesz az ellenfél.

A két élcsapat tusakodásából a Debrecen és a Paks húzhat hasznot, előbbi a Honvédot, utóbbi a Puskás Akadémiát fogadja, és győzelem esetén megszilárdíthatja helyét az élmezőnyben. A sereghajtó Békéscsabánál nincsen edzőkérdés, Zoran Spisljak annak ellenére élvezi a bizalmat, hogy csapata előbb 7:0-ra kikapott a Debrecentől, majd 3:2-re a Pakstól – utóbbitól úgy, hogy a 81. percben még vezetett, de még a 96. percben is döntetlenre állt.

A hétvégi forduló után három hét szünet vár a csapatokra, az MLSZ versenybizottsága ugyanis Bernd Storck szövetségi kapitány korábbi kérésének megfelelően úgy döntött, hogy a válogatott november 12-i és 15-i pótselejtezője miatt elhalasztja a november 7-i 15. fordulót, amelyet december 2-án, szerdán bonyolítanak majd le.

A 14. forduló programja

Október 31., szombat: Paks–Puskás Akadémia (15.30), Debrecen–Honvéd (16 óra), Ferencváros–Vasas (18 óra), Videoton–Diósgyőr (18 óra), MTK–Haladás (18 óra), Békéscsaba–Újpest (18 óra).