2024. április 26., péntek

Négy és fél év börtön a gázolónak

A bíróság börtönnel büntette a barátot, illetve azt a taxisofőrt is, aki nem jelentette a balesetet

A Harmadik Alapfokú Bíróság Belgrádban tegnap négy év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a 34 éves Marko Milićevet, aki múlt nyáron halálra gázolta a 21 éves Luka Jovanovićot a belgrádi Branko hídon, majd cserbenhagyta áldozatát és elmenekült az országból.

A múlt nyáron az esettel a média akkor kezdett el foglalkozni, miután az áldozat édesapja fia halálra gázolása után napokig magányosan a Branko hídon tüntetett, és így kérte a rendőrséget, hogy tárja fel, ki vezette azt az autót, amely fia halálát okozta. Miután az esettel elkezdett foglalkozni a média, kiderült, az esetről felvétel készült, egy Mini Countryman típusú jármű okozta a halálos balesetet.

Mint kiderült, Milićev azon az éjszakán ittas állapotban ült a volán mögé, és gyorsan vezetett. Az ütközés után pedig meg sem állt, hogy megnézze, mi történt. A tragédia után a fiatal férfi elhagyta az országot, így a történtek után egy hónappal végül Kínában tartóztatták le, ahonnan rövid időn belül ki is szolgáltatták Szerbiának.

Milićevre tegnap végre a bíróság kimondta az ítéletet, a halált okozó baleset miatt 4 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, valamint az ítélet letöltése után 3 évre bevonják a jogosítványát.

A bírósági eljárás során kérdéseket vetett fel a balesetet okozó autó, amelyet a mai napig nem sikerült megtalálni. Azt gyanítják az illetékesek, hogy a járművet szétszedték alkatrészeire. Éppen ezért Milićev barátját, Branislav Vesovićot is börtönre ítélet a bíróság, egy éves büntetést szabott ki rá, mert segített Milićevnek elrejteni az autóját.

Feltételes hét hónap börtönbüntetést kapott Saša Janković, a belgrádi Pink Taxi sofőrje is, aki ugyan látta, hogy a Countryman megsérült, mégsem jelentette a balesetet. Ám nem kell bevonulnia a börtönbe, amennyibe 3 éven keresztül nem követ el újabb bűncselekményt.

Milićev és Vesović a tárgyalás ideje alatt, több mint egy éven keresztül előzetes letartóztatásban voltak, míg Janković szabad lábról védekezhetett.

A Harmadik Alapfokú Bíróság a múlt év szeptemberében már hozott ítéletet, akkor Milićev öt barátjára szabott ki büntetést a bíró. Mint kiderült ugyanis, a barátok is azon a tragikus éjszakán az autóban ültek. Ők, miután megállapodtak az ügyésszel és bevallották az esetet, 4–10 hónap házi fogságot kaptak.

A baleset tavaly július 25-én történt a Branko hídon, amikor Luka Janković a barátaival Belgrád központjából éppen hazatartott. A hídon meghibásodott a járművük, így azt félre akarták tolni a megállósávba, hogy ne akadályozzák a forgalmat, egy Mini Countryman autó ez idő alatt nekik ütközött. Jovanović egy nappal később hunyt el a sürgősségi központban.