2024. április 26., péntek

Nyolcvan dolláros olajárat szeretnének

Az Egyesült Arab Emírségek azt tartaná ideálisnak, ha a kőolaj hordónkénti (159 liter) ára 80 dollárra emelkedne, amikor a világgazdaság növekedése magasabb fokozatba kapcsol. Szultán bin Szaíd al-Manszúri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere a hétvégén egy nemzetközi üzleti konferencia előtt újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az energiaügyi miniszter a 80 dolláros árat tartja megfelelő árnak a gazdasági fejlődés következő szakaszában.

A világ nem teheti meg, hogy a jelenlegi szinten hagyja az olaj árát, amely 50 dollár körül mozog az észak-tengeri Brent könnyűolaj esetében. A világgazdaság várhatóan a jövő év második felében fellendülésnek indul – mondta a miniszter.

Manszúri ugyanakkor rámutatott, hogy az alacsony olajárak lehetőséget jelentettek egyes országoknak gazdaságpolitikájuk felülvizsgálatára és a növekedési lendület megteremtésére.

A délnyugat-ázsiai monarchia a világ egyik legnagyobb kőolajkitermelő és -exportáló országa, a hazai össztermék előállításának egynegyede szorosan kapcsolódik a kőolaj- és földgáziparhoz. Manszúri hangsúlyozta, hogy országa jelentős összegeket fektetett be szerte a világban, és ezeknek a beruházásoknak a hozamai kiegyenlítik az olajárak ingadozásának hatásait.